onsdag, maj 16, 2012

Globalt pris till Eisenhardt

I dag stod en prisutdelning på schemat. Global Award for Entrepreneurship Research 2012 delades ut till Kathleen Eisenhardt, professor vid Stanford University, USA. Ceremonin sköttes av Entreprenörskapsforums Pontus Braunerhjelm och VINNOVAs Charlotte Brogren, i samband med ett lunchseminarium på Grand Hotell i Stockholm.

I år är första gången som en ensam kvinna får priset (2007 delades det av de fem forskarna i Dianaprojektet) och Eisenhardt verkade väldigt glad och stolt över att ingå i de utvaldas skara.

Hon presenterade sin forskning om vad som kännetecknar framgångsrika entreprenörsföretag och framhöll bland annat vikten av heterogena team och förmågan att fatta snabba beslut. Läs gärna mer i den separata artikel om Kathleen Eisenhardts anförande som publicerats på ESBRIs webbplats.

Seminariet avslutades med en debatt om kunskap, entreprenörskap och innovationskraft. Paneldeltagare var Per Adolfsson, vd Microsoft, Charlotte Brogren, gd VINNOVA, Lars Leijonborg, regeringens samordnare av insatserna kring nedläggningen av Astra Zenecas FoU, Folke Meijer, vd KI Holding, och Hjalmar Winbladh, vd Wrapp.

Lars Leijonborg sa bland annat att det förmodligen finns en hel massa entreprenörskap hos de 1 200 personer som avskedats från Astra Zeneca i Södertälje. Han menade vidare att detta entreprenörskap kommer att blomstra i nya konstellationer, men man måste ge det tid. Även om det känns svårt och ovisst är det viktigt att inte direkt komma med direktiv uppifrån. I Entré nr 1-2012 hade vi en lång artikel på temat ”Läkemedelsindustrin i gungning – Samarbete är botemedlet”.

Hjalmar Winbladh talade om att vi i Sverige måste tänka internationellt direkt: ”Här är det startup.com istället för startup.se från dag ett”.

EDIT: Natalia Brzezinski (som är en av våra talare på Global Symposium on Women's Entrepreneurship) har också bloggat om prisutdelningen.

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar