lördag, juli 07, 2012

Safe Child: Ghanas svar på Televinken

I går var det socialt entreprenörskap för hela slanten i Almedalen. Åtminstone för min del. I House of social entrepreneurship nere i hamnen arrangerade Ashoka Skandinavien, CSES, Hjärna.Hjärta.Cash, Mötesplats social innovation, Playing for Change och SE Forum seminarier och möten hela dagen.

Under ett av seminarierna diskuterade representanter från värdorganisationerna om socialt entreprenörskap är en hajp eller inte. De var ganska överens om att det inte är det, i alla fall inte på ett dåligt sätt. En viss positiv hajp kan ju få fler att engagera sig.

Hanna Sigsjö från Mötesplatsen menade att socialt entreprenörskap är här för att stanna. Det är de stora frågorna i samhället som adresseras, och i dagsläget räknas cirka 10 procent av Europas företag till den här gruppen. ”Det börjar bli ett tillväxtområde!”

Amir Sajadi, grundare och vd för Hjärna.Hjärta.Cash, menade att det kommer att bli naturligt att tänka i termer av socialt entreprenörskap framöver, oavsett om man är anställd i ett företag, jobbar inom civilsamhället eller är entreprenör. ”Det kommer att förändras med nästa generation som växer upp nu”.

När en i publiken efterfrågade exempel från praktiken ville alla i panelen ha ordet samtidigt. Några exempel som togs upp var: Allwin som tar tillvara överbliven mat från företag och ser till att den kommer i händerna på de som behöver, Hoppfull Bemanning, ett bemanningsföretag för hemlösa och Cityveterinären som gjort det möjligt för fler att ta sina husdjur till veterinären. Sara Damber, Playing for change, lyfte fram Safe Child som arbetar med säkerhetsfrågor för barn i Ghana. ”Ghanas svar på Televinken”, kallade hon företaget

Många bra och viktiga exempel som alla på olika sätt jobbar i det lilla för att skapa en bättre värld!

EDIT: I går kom också nyheten att Mötesplatsen social innovation får fortsatt finansiering.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar