fredag, september 28, 2012

Från Forskartorget på Bokmässan



Bokmässan i Göteborg är i full gång. Jag ska spana in nyheter, böcker och författare hela helgen.

Under fredagen besökte jag bland annat Forskartorget. Där presenterades massor av spännande idéer, bland annat i Forskarnas Grand Prix, en tävling där forskare ur olika discipliner bedömdes både för idé och framförande på scen. Att kunna berätta om och föra ut sin idé är en viktig del av forskningen. Det såg vi ju bland annat i ESBRIs webbseminarium i veckan. Det handlade om att skriva populärvetenskapligt om sin forskning.

I dag på Bokmässan lyssnade jag bland annat på Emma Stenström. Hon är både docent i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och professor på Konstfack.

Hon hade femton minuter på sig att prata om "Sverige som innovationsland" så hon valde en vinkling hon själv brinner för, det vill säga att ju fler perspektiv vi har på innovation ju bättre blir det - för alla.

Hon konstaterade att trots att "innovation" är ett sånt modeord som alla använder är det ett viktigt ord som gärna får ha en bred betydelse. Eftersom det var på bokmässan passade det ju bra att prata om de kulturella aspekterna av innovationer.

- Där ekonomer tittar bakåt och utåt kanske humanister och esteter tittar framåt och inåt, sa Stenström.

Den humanistiska blicken på innovationer och nya idéer bidrar med det emotionella och det som berör oss.

- Ska Sverige bli ett innovationsland måste vi bredda och plocka in andra kompetenser också...

Emma Stenströms tid tog snabbt slut, men den som vill veta mer om hennes tankar kan läsa bloggen Kulturekonomi. Den rekommenderas varmt!

/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar