torsdag, december 06, 2012

Boktips till dig som vill bli miljardär (och rädda världen)

Miljöproblemen angår oss alla och de är för viktiga för att lämnas till ”miljövännerna”. Det anser Carl Hall, författare till boken Miljökapitaliserna. Han skriver:
”Vår kollektiva överlevnad och hur vi ska leva på det här klotet är inte ett särintresse.”

Det här är en bok för dig som drömmer om företagande men ännu inte bestämt vilken inriktning ditt företagande ska ta. Det finns nämligen otroligt spännande områden att hugga tag i för en entreprenör med miljötänk. Den som till exempel lyckas minska, eller helt lösa, ett eller annat miljöproblem kommer att vara framtidens vinnare enligt Carl Hall.

Hall är själv entreprenör som i dag investerar i miljökapitalistiska företag. Han delar med sig av sina egna erfarenheter och är frikostig med goda råd till den som framförallt vill tjäna pengar. Det här faller ganska långt ifrån det glorifierade sociala entreprenörskapet, även om miljökapitalister självklart behövs. Undertiteln avslöjar att det handlar mycket om egen vinning: ”hur svenska entreprenörer tjänar miljarder på att rädda vår planet”.

Hall konstaterar nämligen krasst att bara genom god vilja har vi ingen möjlighet att ”rädda världen” innan det är för sent. Vi vet ju redan att miljöarbetet går för långsamt och att politikerna är för fega. Hall tror på strängare miljölagar som gynnar produkter och tjänster som är bättre än dagens alternativ. Först när människor kan tjäna pengar på återvinning, rening, vindkraft och förnybart bränsle kommer sådant att prioriteras på riktigt.

Hall målar upp en dyster bild av en utarmad och trött planet, men erbjuder också en kapitalistisk framtidstro där miljöproblemen faktiskt inte är olösliga. I stället för att drabbas av vanmakt bör man närma sig de här frågorna med tillförsikt och optimism, skriver han. Bland miljöproblemen gömmer det sig ofta dolda affärsmöjligheter, något som Hall storsint ger exempel på i boken.

Även om jag själv inte vill bli företagare inom miljöteknik har jag läst boken Miljökapitalisterna med stor behållning. Det handlar ju, trots allt, om gemensamma problem och en gemensam framtid. Och det är alltid spännande att ta del av smarta affärsidéer.

/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar