måndag, december 03, 2012

TEDxWomen: Med stärkt egenmakt

Filippa Malmgård, en av många inspirerande talare på TEDxWomen i Stockholm i helgen.


På temat Creative Empowerment arrangerades i helgen Sveriges första TEDxWomen i Stockholm. Samtidigt hölls ungefär 150 andra liknande event runt om i världen, det största i Washington DC, varifrån vi i Stockholm kunde se i alla fall ett livestreamat föredrag. Det kändes som en inspirerande och bra början på den mörka decembermånanaden.

Alla talarna var från Sverige, men lyckades bra att på engelska framföra sina väl förberedda presentationer.

Empowerment, som kan översättas ungefär till "ge egenmakt", kan vara att prata om psykologin bakom att hitta inre styrka, men det kan också vara att visa genom eget exempel. Vilket Josefin Uhnbom gjorde med den äran. Hon presenterade sin bakgrund som jobbcoach på arbetsförmedlingen, där hon hela tiden kände sig frustrerad och hjälplös inför den massiva arbetslösheten hon dagligen mötte.

- I stället för att leta efter jobb kan man gå ut och skapa dem, sa hon.

Och det var det hon gjorde. Hon kombinerade sitt eget intresse för mat med idén om att hitta arbete till de långtidsarbetslösa invandrarkvinnor som hon arbetat med. De var kanske inte så bra på svenska, och till viss del outbildade, men självsäkra i sitt eget kök. Framförallt var de kunniga inom sin egen matkultur. Hon startade cateringfirman Food for thought i Botkyrka, en mångkulturell arbetsplats men också ett bra exempel på socialt entreprenörskap med en vision att ge några av Sveriges 370 000 arbetslösa möjlighet att försörja sig själva.

Vi fick också höra:

  • Linda Johansson, projektledare på Karolinska Institutet, pratade om att förhålla sig och acceptera osäkerhet.
  • Louise Hamilton presenterade Young Art, ett företag som utmanar det hon kallade det "pretentiösa konstsverige".
  • Darja Isaksson, som jag kände igen från GoodMorning-panelen häromveckan. Hon presenterade sina bästa strategier för att hitta inre motivation, hämtade mestadels från hennes pappa.
  • Filippa Malmegård , berättade hur skapandet hjälpt henne att må bättre och hur hon genom sin mycket coola blog Scraphacker, inte bara vill inspirera utan även motivera människor att själva göra, förändra och vara kreativa.
  • Linda Portnoff, ekonomie doktor, avslutade med tankar om musikindustrins kamp för överlevnad.

Dessutom fick vi höra Lovisa Ståhl sjunga, bland annat sången Thousand miles.

Man kan bara hoppas att det blir fler TedXStockholm snart. Deras aktiviter i helgen, samt tidigare i Hornstull och på Kulturhuset under hösten, har verkligen gett mersmak. Nu gäller det bara att ta sig tid att titta på den inspelade videoinspirationen från TEDxWomen globalt.

/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar