torsdag, december 13, 2012

Estrad fyllde 150

I går var det lite högtidsdag här på ESBRI. Inte för att det var 12-12-12, eller för att vi vakade in Lucia. Utan för att vi höll vår 150:e Estradföreläsning. Inte så illa faktiskt, om man tänker efter. I 15 år har grundkonceptet sett likadant ut: forskare presenterar sina resultat för en blandad publik. Ny kunskap och spännande möten i skön förening. Och föreläsningsserien är fortfarande populär, välbesökt och hittar kontinuerligt fram till nya deltagare.

Men så har det också hänt en hel del under åren. Vi har utvecklat möjligheten att ta del av Estrad på distans. Numera kan man följa föreläsningarna live via Bambuser eller sociala medier som Twitter och Facebook. Man kan också se dem i efterhand på vår egen webb-tv.

Själva föreläsningen i går hade lite annorlunda snitt. Fyra yngre forskare fick fem minuter var att ”pitcha” sin forskning, alltså kort presentera den för publiken. En panel med några av entreprenörskapsforskningens ”superstjärnor” kommenterade sedan sina yngre kollegors presentationer. Det blev ett dynamiskt och bra samtal, där även publiken deltog.

Även talarpresenterna var lite annorlunda, med anknytning både till jul och till forskningsvärlden kan man väl säga. Det var brädspel från Acabo Games, bland annat ett Trivial Pursuit-liknande frågespel fast med frågor endast inom naturvetenskap och teknik. Kanske kan va nåt nu när det verkligen börjar lacka…

Efter föreläsningen bjöd vi på glöggmingel, en tradition vi har hållit på i ett antal år vid det här laget.

Glad Lucia!

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar