onsdag, september 18, 2013

Årets studentföretagare

Denna vecka var det final av årets studenföretagare 2013, en nationell tävling anordnad av Tillväxtverket och Entreprenörskapsforum. Att ansöka om att vara med i tävlingen tar lite tid, men det förvånade mig ändå att bara åtta studenter, allt som allt, tagit sig tid att göra detta. Visst måste det finnas fler studenter som har intressanta företagsidéer vid sidan av sina studier runt om i landet?

Fyra av de sökande fick chansen att i tisdags presentera sig själva och sin affärsidé för inbjuden publik och en jury. Juryn kom med frågor och feedback innan de ajournerade sig och valde en vinnare.

Vinnaren, Joachim Ronneback Thomson, är en sann entreprenör med många bollar i luften. Förutom ekonomistudier på KTH driver han företaget Live+ som sysslar med utveckling av internettjänster, konsultuppdrag, e-handel samt är produktåterförsäljare. Prissumman är på 50.000 kronor. De kommer med stor sannolikhet att investeras in i företagets vidare utveckling. Joachim kommer också åka till Washington DC för att presentera sitt företag i den globala tävlingen GSEA, Global Student Entrepreneurship Award.

Bland de andra finalisterna var Mattias Kroon med sin e-tjänst Cook n’ Smile, där vi i framtiden ska hitta hälsosamma recept som dessutom är betygsatta efter den miljöpåverkan ingredienserna har.

Olle Norberg presenterade hur hans kurser i entreprenörskap för gymnasieelever fått medieuppmärksamhet och lett till att studenterna själva skapat sina sommarjobb.

Och sist men inte minst, Richard Bremer med företaget Inntrion, som vill hjälpa svenska forskare kommersialisera sina produkter eller tjänster – något som verkligen behövs.

Jag tycker alla dessa affärsidéer verkar spännande och önskar alla fyra lycka till i framtiden!

/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar