måndag, september 23, 2013

Problem? Ingen lösning? Ställ en annan fråga!

Förra veckan besökte jag studentstaden Lund och deltog i konferensen Innovation in Mind. Första dagen inleddes med en naken man i en ballong! Och sedan följde massor av intressanta presentationer, idéer och innovationer.

Det generella budskapet som jag tog till mig från alla spännande talare är positivt. Även om vi står inför en massa utmaningar i form av brist på rent vatten, mat och energi samt en allvarlig miljöförstöring som hotar vår existens så finns det hopp.

Glädjande nog är en massa spännande innovationer på gång som kan bidra till en lösning på alla ovanstående problem.  Många av dem är fortfarande på experimentstadiet men inom några år kommer de att finnas på marknaden. Ett av de viktigaste problemen med brist på rent vatten kan avhjälpas med miljövänlig vattenrening på lokal nivå. För att en ökande befolkning ska ha mat behövs ett hållbart jordbruk. Affärer i fattiga länder måste göras etiskt och hållbart. Solenergi måste bli billigare.

Jag berördes speciellt mycket av några innovationer:

Arthur Zang är en ung kenyansk ingenjör som har uppfunnit Cardiopad, en typ av Ipad som kollar hjärtverksamheten. Resultaten överförs trådlöst till specialister som kan tolka resultaten och rekommendera behandling. I Kenya finns få hjärtspecialister och i princip inga alls på landsbygden, vilket medför att en stor del av befolkningen står helt utan möjlighet att få hjälp. Med denna uppfinning sparas många liv.

Hal B. Gregersen är en amerikansk professor som var med via Skype. Han menar att om vi står inför ett problem som behöver en lösning kan vi enbart genom att ställa rätt frågor fyra minuter om dagen hitta en lösning på rätt kort tid. Har du ett problem som du inte hittar någon lösning på? Ställ en bättre fråga!

Han berättade en helt underbar historia om datortomografi i USA. De flesta tycker att det är ganska obehagligt att åka in i ett mörkt rör och vara tvungna att ligga helt stilla. Barn kan vara fullständigt skräckslagna inför den här typen av undersökning. En läkare som noterade detta började fundera över vad man skulle kunna göra i stället, och började ställa frågor till barnen om hur de skulle vilja att det såg ut. Slutresultatet blev en maskin vars insida ser ut som om den är tagen ur en Disneyfilm. En tid före sjukhusbesöket får barnen hem en bok med alla figurer de kommer att möta på sjukhuset. När det är dags för undersökningen vet de att de måste ligga blickstilla i maskinen för att inte krokodilerna ska äta upp dem. När de kommer hem längtar de tills får åka till sjukhuset igen. Det kallar jag kundnöjdhet!

Jag hade förmånen att luncha med en av talarna. Chander S Chawla berättade då om ett nytt verktyg som han har varit med och utvecklat. Enligt Chawla pratar man inte om sina problem i USA, varken med sin familj eller sina vänner. Många av invånarna besöker därför regelbundet psykolog, inte främst för att de har problem, utan för att de behöver någon att prata med. Många människor har inte möjlighet att betala ett dyrt psykologarvode och behöver ett alternativ.

Nu finns ett det. Vem som helst kan registrera sig som medmänniska i det här verktyget och därefter agera samtalspartner, ingen psykologutbildning behövs. De som tar kontakt för ett samtal betygsätter sina samtalspartners och på det sättet får man en kvalitetssäkring trots att formell utbildning saknas.
Kolla gärna in presentationerna från konferensen här.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar