fredag, september 13, 2013

”Fånga vågen” i Silicon Valley

Höstens första Estradföreläsning hölls igår i för oss helt nya lokaler, nämligen 7A Odenplan. Det blev fullsatt och var väldigt uppskattat, men nästa gång (redan 30 september) är vi tillbaka i Unionens konferenslokal på Olof Palmes gata 17.

Nåväl, tillbaka till gårdagen. Martin Kenney, professor från UC Davis och Berkeley, pratade om Silicon Valleys framgångsfaktorer under titeln ”Always Looking for the ”New” New Thing – How Silicon Valley evolved and what Sweden can learn from it”.

- Silicon Valley är ett surfarnas paradis där det handlar om att fånga vågor i precis rätt tid. Inte för tidigt, men heller inte för sent, sa Kenney.

Kalifornien ligger i framkant i världsekonomin, och anledningarna är förstås flera. Kenney listade bland annat att 10 av världens 50 främsta universitet ligger i regionen. Men det finns ingen enskild förklaring till varför Silicon Valley är så framgångsrikt. Hela kulturen är entreprenöriell, och det genomsyrar hela det område som kallas Bay Area.

Förutom universiteten finns här kapital och investerare samt – det som Kenney själv röstar på som största framgångsfaktorn – tekniskt kunnande. Han framhöll även fint väder som en anledning att många kan tänka sig att bo i området.

- Vi är ständigt på jakt efter det ”nya” nya. Inte det nya Google eller Facebook, utan något helt nytt att satsa på. Säg inte ens ”sökverktyg”, det är så i går!

Det finns också problem i dalen, främst den stora klyftan mellan rika och fattiga. Men även policyproblem, som kan hindra företagens framfart.

- Många i the Valley tycker till exempel att patentlagarna är för hårda, sa Kenney.

Det är den entreprenöriella kulturen som lockar så många till området, inte bara amerikaner, utan tekniskt kunniga, smarta människor från hela världen, inklusive Sverige. Universiteten har möjlighet att handplocka smarta människor som får möjlighet att stanna i landet. Kulturen innefattar en tro på möjligheten att ”förändra världen”, öppna nätverk där alla känner någon och en tillit till den individ som kan leverera.

- Gör du fel blir du inte straffad här, för det spelar ingen roll vad som hände i går. Riskkapitalisterna vill inte tänka på förlorade pengar, i stället frågar de vad som är nästa projekt.

Hela föreläsningen filmades och kommer inom kort ligga som webb-tv.

/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar