onsdag, oktober 09, 2013

”Skippa spökskrivaren”

Wilhelm von Seth och Charlotte Brogren frågades ut av moderatorn Nicklas Mattsson.

Åse inledde i går vår serie blogginlägg om konferensen Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum med lite visdomsord hon snappat upp från talare under måndagen. Här i Stockholm hörde vi även från Sveriges två tyngsta myndigheter med koppling till entreprenörskap, Tillväxtverket och Vinnova.

Wilhelm von Seth från Tillväxtverket och Charlotte Brogren från Vinnova klargjorde bland annat skillnaden mellan deras respektive organisationer. Där Vinnova i stort riktar in sig på kommersialisering av forskning hamnar ”det mesta andra” när det gäller företagande hos Tillväxtverket. Tillsammans med Bolagsverket och Skatteverket driver Tillväxtverket den väldigt användbara sajten verksamt.se – en informationsplats för entreprenörer och blivande företagare. Där kan man till exempel registrera ett nytt företag och läsa om hur ekonomin ska redovisas i olika bolagsformer.

- Vi är även nationell koordinator för det framgångsrika programmet ”Promoting Women’s entrepreneurship”, sa von Seth.

Någon i publiken påpekade att det ibland kan kännas både svårt och snårigt att som ensam entreprenör söka pengar från statliga myndigheter. Charlotte Brogren sa att de kände till problemet.

- För entreprenörer är det svårt att navigera i systemet. De har själva en klar bild av vad de vill, men ibland kan det vara svårt att förmedla den till oss. Vi arbetar för att lösa det här och underlätta i processen.

Von Seth tipsade om att det ändå alltid är bäst att skriva sin ansökan själv, och inte anlita en spökskrivare eller konsult.

- I en perfekt värld, där entreprenörer och forskare träffas och startar företag tillsammans, skulle vi inte behövas alls, menade Brogren.

Vi på ESBRI är väldigt tacksamma över att Tillväxtverket och Vinnova valt att gå in som huvudpartners till Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum. Utan deras stöd skulle den kunskapsdelning och det nätverkande som konferensen innebär aldrig ha kommit till stånd.

/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar