tisdag, oktober 01, 2013

Howard Aldrich: Small is the new big…

I går var en sådan där dag när skrivaren strulade och allt blev stressigt och det kändes som om vi bara sprang omkring på kontoret. Nåja, vi lyckades till sist med alla förberedelser och genomförde en spännande Estradföreläsning på eftermiddagen.

På Estraden beskrev professor Howard Aldrich en del nya trender som maker movement, hackerspace och crowdfunding. Aldrich menar att de här nya trenderna medför en demokratisering av både entreprenörskap och ägarskap. Fler får möjlighet att både starta och finansiera företag.

Det finns plattformar via nätet där man kan registrera sig och snabbt komma igång med att sälja sina produkter eller tjänster. Etsy är en sådan tjänst där människor från hela världen saluför sina, ofta handgjorda, produkter. I dag är det också enklare och snabbare att distribuera varor globalt via exempelvis UPS och FedEx.

Har du en idé men inte kunskapen eller möjligheten att tillverka produkten? Låt någon annan göra det åt dig! Det är affärsidén bakom Fab Labs, ett exempel är 100K Garages. Via plattformen kan du få kontakt med någon som kan förvandla dina tankar och idéer till saker.

Via Equity crowdfunding kan egentligen vem som helst investera i en affärsidé som man tror på och få en viss ägarandel i bolaget. Seedr är en sådan plattform där man både kan söka finansiering och gå in med kapital.

Dessa och andra tjänster förenklar företagandet och gör det möjligt för fler små aktörer att etablera sig snabbt.  Tillsammans blir de en betydande marknadskraft. Eller som Aldrich uttryckte det: ”small is the new big”.  Spännande!

Tyvärr är överlevnadskurvan beträffande företag rätt dyster. Aldrich visade statistik över företag med anställda som startats mellan 1994 och 2010. Hälften av dem hade gått i graven efter fem år, och 60 procent efter tio år. Men eftersom tjänsterna som Aldrich beskrev gör det lättare att starta företag är det troligt att många av de som misslyckats försöker igen på något annat sätt.

Eftermiddagen avslutades med prisutdelning av Årets Mentor 2013 för befintliga företag. Mentor – utveckla företag - drivs av ALMI och är en tjänst där företag kan få hjälp att växa och utvecklas med hjälp av en mentor.

Hela föreläsningen och prisutdelningen finns att se i ESBRIs arkiv av webb-tv.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar