måndag, juni 23, 2014

Nördarna är klassrummets stjärnor

Ndidi Nnoli-Edozien och Adjoa Boateng. Foto: Sofia Ernerot.
Först ut på dag 2 av GSWE, Global Symposium on Women's Entrepreneurship var en presentation av eXchange – ett program som stöder kvinnors entreprenörskap i Portugal. Det drivs av Peep, en plattform som jobbar för att främja entreprenörskap på olika sätt. Inom eXchange fokuserar man speciellt på att få fler invandrarkvinnor att starta företag.

Nästa programpunkt var Adjoa Boateng, som även deltog under första GSWE-dagen. Den här gången berättade hon mer om företaget hon jobbar på nu, MicroEnsure som är världsledande på mikroförsäkringar. Målet är att erbjuda försäkringar till alla, även de som kanske inte vanligen köper försäkringar.

Afrika som kontinent har låg penetration av försäkringar. ”Få försäkringsbolag vill verka i Afrika, även om människor där verkligen behöver försäkringar”. I Ghana har 7 procent av befolkning en försäkring, i Nigeria 0,68 procent. Så man kan nog lugnt säga att det finns en marknad… MicroEnsure säljer sina produkter via olika mellanhänder som banker, mikrofinansiärer och mobiloperatörer. Så när de väl får till ett bra samarbete blir volymerna snabbt stora. Inom kort planerar de att dra igång ett samarbete med en stor mobiloperatör i Nigeria, och hoppas då kunna sälja 1 000 000 försäkringar de första tre månaderna.

Ndidi Nnoli-Edozien
Ämnet för Adjoas framträdande var ”Developing entrepreneurship at the bottom of the pyramid”, en programpunkt hon delade med Ndidi Nnoli-Edozien från Growing Businesses Foundation, Nigeria. Det första Ndidi lyfte fram var dock att inget i Afrika är triangulärt som i en pyramid – det är snarare cirkulärt.

Ndidi berättade om en ung man som kom till henne och bad om pengar för att starta en rörelse som skulle hjälpa företagande kvinnor i Nigeria. Utan säkerhet, mest på magkänsla, lånade hon ut pengar till honom. Nu 14 år senare har han hjälpt 430 000 kvinnor med finansiering till sina företag. ”Vi planterade det frö som ledde till den utvecklingen. Vad som händer här, påverkar vad som händer där. Allt är cirkulärt.”, sa hon.

Och på temat cirkulärt: Mai-Li Hammargren som var sista talare ut innan lunch, medverkade även på GSWE 2012, då hon live-pitchade sitt företag från scen. Mai-Li är en av grundarna till klockföretaget Mutewatch, som nu lagt ner tillverkningen och sålt slut på hela lagret. Under GSWE 2014 berättade hon storyn bakom sitt företagande, och om hur entreprenörskapet kan vara en väg till förändring, inte minst för unga tjejer och kvinnor.

Ojämlikheter uppstår ofta tidigt i livet, som att söner gärna pushas till att ta större risker än döttrar. ”Det är ett sådant slöseri att halva befolkningen inte får chansen att bli fantastiska. Men jag tror att entreprenörskap är ett sätt att kapa systemet. Jag är 27 nu och har 11 års ledarskapserfarenheter. Ledarskap är nyckeln till så mycket. Men det är svårare att bli en bra ledare utan resurser. Och kvinnor får mycket mindre VC-pengar än män. Det är ett skäl till att vi har färre kvinnliga ledare. ”, sa hon.

Mai-Li Hammargren
Det tog mycket bootstrappande för att utveckla Mutewatch till en färdig produkt. Till exempel ett gäng studenter som kunde jobba samtidigt som de fick sin försörjning via CSN. Mai-Li fick också ihop kapital genom sitt pokernätverk, Mutewatch var pionjärer även inom crowdfunding.

När de precis var redo att börja sälja klockan upptäcktes flera problem och de var tvungna att dra ut på lanseringen. Kommunikationsstrategin till väntande kunder följde devisen ”det finns inga problem, bara ny information”.

Mai-Li avslutade med att berätta om sitt senaste projekt Fuffr, en teknik som gör att det går att styra en smartphone eller padda utan att röra vid skärmen. Tanken är att utvecklare ska kunna använda tekniken för att exempelvis göra sina egna spel. ”Vi vill göra nördarna i klassrummet till stjärnor. Och visa att man faktiskt kan tjäna pengar genom att vara nörd.”

Under förmiddagen talade även Alicia Robb från Kauffman Foundation. Hon berättade om deras olika program, speciellt om dem med bäring på kvinnors entreprenörskap. Jackie Brierton, grundare av Women's Enterprise Scotland, gjorde motsvarande från sitt perspektiv.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar