torsdag, oktober 02, 2014

3D-printing och science fiction

Christian Sandström intresserar sig för teknologiskiften och hur de påverkar etablerade företag. I onsdags presenterade han sin forskning om utvecklingen av 3D-printing på Estrad. Sandström har utgått från hörapparatsbranschen, en sektor som tidigt ställde om tillverkningen till denna teknik.

Med tidigare produktionsmetoder blev varje enhet billigare ju större mängd man tillverkade. Det var dyrt att skräddarsy och specialtillverka produkter – stordriftsfördelar var grejen.

Hörapparater måste alltid anpassas till individernas öron, och tillverkningen av varje hörapparat krävde många arbetstimmar. Om en apparat sedan gick sönder var man tvungen att börja om från scratch och prova ut en ny, som sedan tillverkades manuellt.

Det fanns alltså ett stort behov av att hitta en billigare och snabbare tillverkningsmetod. 3D-printing gjorde det möjligt att tillverka unika produkter till ett relativt lågt pris. Det gjorde att hörapparatsbranschen var tidigt ute att anamma den nya tekniken. Det fanns stora fördelar: Hälften så många anställda kunde tillverka åtta gånger så mycket, dessutom både snabbare och med bättre kvalitet. 

I medierna fick tekniken mycket uppmärksamhet när det cirkulerade bilder av bland annat 3D-printade vapen. 3D-printing blev sammankopplat med science fiction.

Och den här tekniken sätter ju verkligen fart på fantasin. Blir den snabbt billigare och bättre, kan det som inte var möjligt för några år sedan bli verklighet inom en snar framtid. Vi vet ju inte alls vad som kommer att hända framöver, vi lever i en tid av exponentiell förändring.

Tekniken är redan nu vanlig inom flera områden. Ett exempel är inom medicinen. Man kan med 3D-printing skräddarsy proteser och implantat, vilket förbättrar livskvaliteten för många människor.

Visst låter det här spännande? Föreläsningen finns nu i vårt webb-tv-arkiv. Christians presentation kan du ladda ner här.

Du kan också läsa mer på Christians blogg.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar