onsdag, oktober 22, 2014

Hightech och haiku

Riskkapitalisten Steve Westly. Foto: Hanna Andersson.
Vad blir nästa stora grej? Var finns de entreprenöriella möjligheterna? Och inom vilka områden bör man investera? Det är förstås alltid vanskligt att sia, men på Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum i måndags fanns en massa expertkunskap – både i publiken och på scenen. Under dagen fick vi ta del av erfarenheter, tips, trendspaningar och exempel, från investerare och entreprenörer. Det pratades om hightech-företag såväl som haiku-dikter. Och vi var nog många som gick därifrån både lite klokare, och lite mer inspirerade.

Riskkapitalisten Steve Westly, Westly Group, var en av talarna. Han kom inflygande på blixtvisit från Silicon Valley. Westly menade att cleantechområdet har förändrats drastiskt de senaste åren, och fler förändringar lär det bli. Det finns många problemområden att tackla.

”83 miljoner kineser kommer att dö i lungsjukdomar de närmaste 25 åren. Utsläpp är inte en fråga för Beijing, eller för Mexico City. Det är ett globalt problem”, konstaterade Westly.

Enligt honom låg investerarnas fokus för några år sedan på bland annat sol- och vindkraft. Sedan försköts det mot energieffektiva system och byggnader. På sistone har det handlat mycket om hållbar mat, delningsekonomin och sakernas internet.

”Vad är det här ’sakernas internet’, kan man ju undra? Är det bara det senaste modebegreppet i Silicon Valley? Nej, det är det faktiskt inte. Era maskiner kommer att kunna prata med varandra.”, sa Steve Westly.

Westly Group har bland annat investerat i Tesla Motors, och Westly kör såklart själv en eldriven Tesla. För att komma in i den krävs ingen nyckel, det räcker med ett fingeravtryck. När dörrarna började krångla såg Westly framför sig hur han skulle behöva tillbringa halva helgen på en bilverkstad för att få problemet åtgärdat. Men icke. Nästa morgon meddelade bilen att den under natten hade laddat ner de uppdateringar som krävdes. Häpp!

Utvecklingen går framåt, även med bilar som kan köras med hjälp av ”autopilot”. En deltagare konstaterade att våra barn inte kommer att kunna öppna en traditionell bildörr. Å andra sidan kommer de förstås att kunna saker som vi stofiler inte ens kan föreställa oss i dag.

Westly refererade till den så kallade millenniumgenerationen, 75 miljoner människor i åldern 18-34 år. De är USAs största generation någonsin, de har en massa inflytande, och de strävar efter hållbarhet.

”Vi har i hela våra liv fått höra att det inte går att ha tillväxt utan att samtidigt släppa ut koldioxid. Men det är fel, vi måste lära om. Det finns en helt ny värld därute, med nya möjligheter att göra affärer och tjäna pengar – och samtidigt vara hållbar”, sa Steve Westly.

Han fortsatte att diskutera entreprenöriella möjligheter tillsammans med Peggy Wallace, Golden Seeds, Faz Bashi, Life Science Angels och Jenni Nordborg, VINNOVA. De tog bland annat upp de enorma datamängder som hela tiden samlas in, hur de kan utvärderas och användas. De pratade om seende datorer som kan tolka bilder, om talande datorer som kan hjälpa analfabeter i fattigare delar av världen, översättningsverktyg, internetsäkerhet, e-hälsa, autismbehandling, och smarta tyger som kan ändra färg.

Shelly Porges, investerare och serieentreprenör med sex företag i ryggen (varav fem ledde till lyckade exits), delade med sig av sina viktigaste startuplärdomar. En sammanfattning:
  1. Lös ett verkligt problem – som andra är villiga att betala för.
  2. Kolla att det finns en marknad. Utan kunder – inga affärer.
  3. Utnyttja dina nätverk. Då kan möjligheterna hitta fram till dig.
  4. Var öppen för nya idéer. På riktigt. (”Jag trodde att jag var det, men insåg senare att jag var teknofob”, sa Porges.)
  5. Tänk STORT. Det kan vara läskigt, men ibland finns ingen annan utväg än att hoppa på tåget.
  6. Hitta finansiering – innan konkurrenterna gör det. En del företag kan bootstrappa och växa organiskt, andra behöver finansiering från familj och vänner. Och så finns det de som behöver riskkapital för att kunna skala upp.
Och hur var det då med haikun? Jo, det verkar vara entreprenörskapsprofessorn (tillika talaren) Bill Gartners nya specialitet. Han skrev en på beställning till sin nya kompis Faz Bashi:

Compassion becomes
real through the application
of thoughtful caring

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar