tisdag, februari 03, 2015

Kungligt besök i Silicon Valley

Från vänster: Magnus Aronsson, vd ESBRI, Nicolai Wadström, grundare och vd, Bootstrap Labs, Lene Sjørslev Schultze, direktör, Innovation Center, Danmark, Stina Ehrensvärd, grundare och vd, Yubico, Peter Arvai, grundare och vd, Prezi. Foto: Douglas Fairbairn.
Tänk stort, våga fråga om hjälp och ”pay it forward”! Det var några av de råd som entreprenörerna på seminariet ”The Nordics and Silicon Valley – From Startup to Success” delade med sig av.
I publiken fanns det svenska Kronprinsessparet och drygt 170 andra från det nordiska nätverket med vänner i Silicon Valley. Seminariet, som jag hade äran att moderera, arrangerades av VINNOVA, Business Sweden och Generalkonsulatet i San Francisco, i samarbete med Nordic Innovation House. Det genomfördes i samband med Kronprinsessparets besök i Silicon Valley och San Francisco.

Fyra pratglada panelister – Nicolai Wadström, grundare och vd, Bootstrap Labs, Lene Sjørslev Schultze, direktör, Innovation Center Danmark, Stina Ehrensvärd, grundare och vd, Yubico, samt Peter Arvai, grundare och vd, Prezi – berättade om sina erfarenheter av att bygga bolag i såväl Norden som i Silicon Valley.

I Silicon Valley tänks det stort, det vill säga man strävar efter att bolagen ska vara skalbara och växa snabbt. Något som inte är lika uttalat i Norden. Panelisterna framhöll även att miljön är tätare i Silicon Valley, i den meningen att det arrangeras massor med aktiviteter hela tiden. Folk rör sig också mellan företag snabbare, bland annat beroende på att konkurrensklausuler i anställningskontrakt inte gäller. Du får med andra ord starta en konkurrerande verksamhet direkt efter att du lämnat en anställning.

Panelisterna lyfte även fram den öppenhet som finns i Silicon Valley. De allra flesta du stöter på är beredda att ta ett möte. Peter Arvai berättade att han rätt snart efter att ha flyttat till Silicon Valley kontaktade en av grundarna av Twitter och inom ett par dagar hade de ett möte. Just detta är en viktig del i den ”pay it forward”-kultur som finns: var generös mot folk på samma sätt som du har fått hjälp av andra tidigare.

Stina Ehrensvärd hade också ett exempel på detta. Den IT-säkerhetsansvariga hos en av deras kunder berättade om Yubico för sitt nätverk och att de var nöjda med produkten. Vips så hade de en rad nya förfrågningar.

Förutom att delta vid seminariet träffade Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel svenska startup-bolag, investerare och acceleratorer samt fick inblick i en rad spännande program och initiativ kring innovation och entreprenörskap på bland annat Stanforduniversitetet.

Huvudansvariga på plats i USA för programmet under Kronprinsessparets besök var Anne Lidgard, direktör för VINNOVAs kontor i Silicon Valley och Barbro Osher, generalkonsul för Sverige i San Francisco. Genom arbetet med framförallt Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum under de senaste 11 åren har jag byggt upp ett bra nätverk i USA. Det kom till nytta nu när jag fick förmånen att hjälpa till med att sätta ihop några programpunkter under besöket, bland annat ett kring miljöteknik där kända profiler som exempelvis Steve Westly deltog.

Det är alltid inspirerande att besöka San Francisco och Silicon Valley och ta del av den energi och framåtanda som finns där. Denna gång var det speciellt att få möjligheten att vara med på några av de programpunkter som ingick i Kronprinsessparets program. Hoppas att alla från Sverige som besöker Silicon Valley är lika nyfikna, intresserade och ställer så bra frågor som de gjorde – och tar med sig inspirationen och kunskapen tillbaka till Sverige för implementering. Det skulle båda gott för Kungariket Sverige.

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar