tisdag, oktober 13, 2015

Estrad funkar även på distans

I tisdags arrangerade vi Estrad, talare var Bengt Johannisson och Caroline Wigren-Kristoferson. Jag hade tyvärr inte möjlighet att vara med den här gången men var förstås nyfiken på vad Bengt och Caroline skulle säga. Och eftersom vi både livesänder och lägger ut föreläsningarna som webb-tv efteråt kunde jag ta del av Estrad hemifrån, smidigt!

Forskarna redovisade resultat från ett spännande projekt som de har arbetat med i tio års tid. De har genomfört djupintervjuer med fem manliga och tre kvinnliga entreprenörer som har varit banbrytande på olika sätt – och som dessutom i vissa fall har brutit mot svensk lag, och dömts för det.

Flera av entreprenörerna var eller är pionjärer inom de kreativa näringarna. Lars Vilks har till exempel blivit känd för sin (ibland mycket) provokativa konst, Bert Karlsson är affärsman, musik- och politisk entreprenör, och Tilde Björfors tog nycirkusen till Sverige. Projektet har utmynnat i boken ”Radikala entreprenörer – rebeller och samhällsförnyare”.

Bengt och Caroline har hittat flera gemensamma nämnare hos de här företagsamma individerna. Det kan definitivt vara värt att ha dem i åtanke när man startar eller driver företag (även om lagbrott kanske inte är att rekommendera). De radikala entreprenörerna…
 •  … drevs av viljan att vitalisera samhället och provocera det etablerade.
 •  … skapade något helt nytt.
 •  … dömdes i flera fall för brott mot olika lagar. Lars Vilks sålde konst för att kunna betala böter när han brutit mot bygglagar och andra regelverk.
 •  … insåg snabbt fördelen av att samarbeta med medier. Bert Karlsson fixade ett enormt bra marknadsföringstillfälle när han satt i fängelse. Då bjöd han in pressen och passade samtidigt på att lansera dansbandet Vikingarna.
 •  … har ofta familjer och barn som målgrupp. Tilde Björfors arbetar med marginaliserade unga och har också varit verksam ute i skolor. Bert Karlssons Sommarland riktar sig främst till familjer.
Vill du också se föreläsningen? Den finns tillgänglig som kostnadsfri webb-tv.

/Helene

1 kommentar:

 1. Anonym21:46

  Hej Helene,

  Kul att ni lyfter fram detta i ett positivt sammanhang.
  Jag instämmer helt. De flesta innovationer får kämpa för att överleva motstånd i form av jante eller dylikt. Det är naturligt. Jag driver själv peer-to-peer marknadsplatsen för tjänster - TaskRunner.se - vi är ledande vad gäller "Uber för tjänster" i Sverige och har fått mycket uppmärksamhet i media senaste månaderna. Vore kul med dina tankar om du besökt sidan. Vänligen,
  Robin

  SvaraRadera