fredag, november 06, 2015

Tänk lite smartare, lite freakigare

Jag har precis läst boken ”Tänk som ett freak” skriven av Steven D. Levitt och Stephen J. Dubner. Den kom ut förra året och blev mycket omskriven då men jag har inte haft tid att läsa den tidigare.

I boken beskriver författarna på ett roligt sätt hur du kan tänka annorlunda oavsett om det är en irriterande vana hos dig själv som du vill ändra på – eller om du vill förändra hela världen. De menar att det gäller att släppa taget om alla de allmänt vedertagna sanningarna som vi alla hemfaller åt. Vi måste också släppa rädslan för att erkänna att vi inte vet – när vi inte vet. Och slutligen behöver vi lägga dagens misslyckanden bakom oss för att kunna lösa morgondagens problem. Det finns inga universalmedel för att hitta kreativa lösningar men det viktigaste är att inte göra som man alltid har gjort tidigare.

Författarna lyfter fram många exempel på att det verkligen händer saker när man går ifrån det invanda sättet att tänka och handla. Ett av exemplen handlar om magsår. Förr behandlades detta med kostråd och syrahämmande mediciner, vilket fick resultatet att patienterna mådde sisådär medan läkemedelsindustrin däremot mådde prima. Det här var en lönsam jätteindustri.

Men i början av 1980-talet kom en forskarstudent i Australien på att det troligen var en bakterie som orsakade sjukdomen. Han beslutade att testa teorin på sig själv och svalde en rejäl dos Helicobacter pylori som han odlat från en patient. Efter fem dagar hade han utvecklat symptom på magsår och botade sedan sig själv med antibiotika. Nu tog det dock ganska lång tid innan det här blev en allmänt accepterad behandlingsmetod eftersom det fanns så fast rotade åsikter om orsakerna till magsår. Till sist fick han 2005 års Nobelpris i fysiologi/medicin för sin upptäckt. Men det hade aldrig hänt om inte forskarstudenten tänkt utanför boxen.

Det finns många fler inspirerande exempel i boken.
Har du inte läst den – gör det!

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar