torsdag, september 22, 2016

Viktiga och smarta lösningar för hälsan

Häromdagen deltog jag och min kollega Jelena i Digital Health Days. Det var ett välarrangerat evenemang med många intressanta presentationer. En av talarna var Faz Bashi, som inom kort också medverkar i vårt återkommande evenemang Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum (missa inte det!).

Inom Life Science sker i dag extremt stora förändringar och utvecklingen går i en rasande takt. Jag blev otroligt imponerad av alla smarta och innovativa lösningar inom den här sektorn. Här är bara ett axplock av dem som lyftes fram under dagen.

En liten drönare apterad med hjärtstartare kan snabbt vara på plats och rädda livet på en person som fått hjärtstopp.

Memiocall är en digital funktion med påminnelser via sms eller samtal till patienter som fått mediciner utskrivna på recept men har svårt att komma ihåg att ta dem. På så sätt undviks följdsjukdomar på grund av bortglömda mediciner.

AYO är glasögon som används för att normalisera dygnsrytmen samt motverka jetlag och vinterdepression. Kanske något för alla som brukar känna sig deppiga när det blir mörkare?

Hand-in-Scan är ett hjälpmedel som förebygger en stor del av de resistenta bakteriestammar som sprids på våra sjukhus. Genom att scanna händerna efter tvätt kan sjukvårdspersonalen säkerställa att händerna är desinficerade.

Balansio är ett digitalt hjälpmedel (ett slags armbandsur) för diabetiker. Ett antal olika parametrar scannas av kontinuerligt hos patienten och både lågt och högt blodsocker förebyggs. På det här sättet får individerna bättre kontroll över sitt insulinbehov och kan må mycket bättre.

Lucien Engelen sammanfattade utvecklingen inom det här området på ett bra sätt: "Förr sa man 'From hospital to home' men i dag pratar man om 'From hospital to phone'."

Inom kort kommer hela evenemanget att finnas på webbplatsen. Där kan du ta del av spännande presentationer och många fler smarta innovationer!

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar