måndag, oktober 31, 2016

Gasa på mot tillväxt

Under hösten har vi en praktikant på ESBRI, Björn Lindholm. Han är statsvetare och har fått jobba med lite av varje hos oss. Bland annat har han hjälpt oss med researcharbete, gjort kartläggningar och några av er har säkert träffat honom i samband med våra evenemang. Björn har också skrivit ett boktips om en bok som handlar om styrelsens roll. /Helene

Jag har precis läst boken ”Styrelseteamet som skapar tillväxt” av Thomas Ahrens och vill dela med mig av den eftersom jag tyckte att den var intressant.

Boken är skriven för ägare, styrelse och ledning i de företag som vill utvecklas mer, och som vill skaffa sig fördelar gentemot sina konkurrenter.

Thomas Ahrens menar att för att kunna köra ifrån sina konkurrenter krävs ett team som kan jobba för och med varandra. Han liknar det vid ett Formel 1-lopp där varje team består av en depåchef, ett depåteam och en vd som ska gasa ut ur depån. Då är det viktigt med stöd från teamet för att få så bra förutsättningar som möjligt att göra starka resultat varv efter varv på banan. Men hur blir det då om inte alla i teamet utför sitt jobb på bästa sätt?

Boken redogör för hur kan man få styrelsen lika aktiv och stöttade som depåteamet. Den innehåller konkreta tips på hur man skapar ett engagerat och effektivt styrelsearbete. Den är användbar för alla företag som vill ha en styrelse i framkant, och som klarar av satsningarna framåt.

Personligen tycker jag att det är en strukturerad och lättläst bok. Författarens slutsatser efter varje kapitel gör den tydlig, det är lätt att slå upp ett relevant kapitel och inhämta tips och råd därifrån.

Detta tycker jag är bra, jag skulle själv vilja ha ännu fler konkreta tips för att mitt (framtida) företag ska kunna utvecklas och bli ännu bättre. Om inte annat ger boken inspiration!

/Björn 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar