tisdag, december 06, 2016

Act as if…

I fredags arrangerade vi Estrad på ett helt nytt ställe, Playhouse Teater i Stockholm. Som vanligt livesände vi och spelade in föreläsningen, som nu finns i vårt arkiv av webb-tv. Det är alltid spännande med ny lokal och vi vet att det kan uppstå tekniska problem i början. Så blev det också den här gången. Vi hade inget ljud och inget internet fram till några minuter innan vi startade. Men tack vare duktig personal på plats ordnade allt upp sig och min puls gick ner till normal nivå.

Vi hade bjudit in en av pionjärerna inom entreprenörskapsforskningen, Candida Brush från Babson College. Hon har skrivit mer än 160 publikationer inklusive 12 böcker och hon har också varit rådgivare till hundratals startups. Under föreläsningen delade Brush med sig av sin erfarenhet och genomförde några övningar med publiken.

Brush menar att det finns en mängd böcker om hur man gör när man startar företag men det viktigaste är egentligen att vara entreprenöriell. Det gäller att hitta sitt ”varför”, tänka efter vad man brinner för och vad som gör en fokuserad och upplyft. När man väl har hittat det man vill satsa på ska man ”act as if”, det vill säga agera som om det man vill uppnå redan är verklighet.

Det går att experimentera med sin idé och göra en prototyp med enkla medel, och sedan testa den på omgivningen. Man kan göra en modell genom att exempelvis använda tejp, rita, klippa och klistra för att visa hur man har tänkt. När man får synpunkter och förbättringsförslag är det viktigt att aktivt lyssna på sin målgrupp. Annars riskerar man att missa användbar information.

Det här låter ju inte så svårt egentligen, men många av oss sitter fast i synsättet att man först ska lära sig och sedan agera. En entreprenör gör tvärtom, lär genom att göra. Men om du kollar in föreläsningen via vår webb-tv hittar du några övningar som garanterat får dig att tänka i nya banor. Och dessutom har du roligt under tiden!

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar