tisdag, september 20, 2011

Brain gain i Tanzania

Professor Håkan Boter från Handelshögskolan vid Umeå universitet ringde för någon vecka sedan och berättade om ett spännande samarbete som lärosätet är involverade i. De är medlemmar i Global Business School Network, GBSN, ett nätverk av handelshögskolor som har till syfte att stärka ekonomi- och ledarskapsutbildning i utvecklingsländer.

Målet är att stärka den lokala kompetensen i länderna man jobbar med, en slags motsats till brain drain alltså. GBSN satsar därför bland annat på utbytesprogram. Umeå har ett samarbete med en handelshögskola i Dar es-Salaam, Tanzania, där en doktorand kommer hit till Sverige i tre månader. Umeå har varit inblandat i samarbetet i 15 år och tagit emot en gästdoktorand om året.

Det är just meriterna från Tanzaniasamarbetet som har gjort att Umeå nu är med i det prestigefulla nätverket GBSN. Exempel på andra skolor som är med är MIT, Babson College, Handelshögskolan i Köpenhamn, London Business School och National University of Singapore.

Det här låter som ett mycket spännande upplägg, tycker jag. Inte minst med tanke på vad Elizabeth Gatewood sa på vår senaste Estradföreläsning angående möjligheter i utvecklingsländer.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar