torsdag, september 29, 2011

I går Umeå, i morgon Göteborg

Tredje dagen av Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum 2011 ägde rum i Umeå i går. Personer från Silicon Valley och Umeå delade med sig av lärdomar och goda råd under förmiddagen.

Talade gjorde (förutom våra amerikanska vänner Clare Fairfield, Kimberlie Cerrone, John Backus, Erik Straser och Randy Mitchell) Håkan Boter, professor vid Umeå universitet, Anna Olofsson vid Umeå kommun samt Stefan Nordin, Umbio. I pauserna skedde intensivt nätverkande och många kom fram och uttryckte sin entusiasm över fantastiska talare och mycket inspiration.

Men finns det verkligen så många olikheter mellan Sverige och USA när det handlar om att göra affärer, skaffa kapital och främja entreprenörskap och innovation? Kimberlie Cerrone sa bland annat att Umeåborna har stor potential att nätverka mer med varandra, ta hjälp av varandra och skapa små noder av kontaktpersoner. I likhet med the Valley skulle då företagande- och investeringsarenan få en mer fruktbar miljö för att utveckla fler bra entreprenörer.

Å andra sidan menade Clare Fairfield att ”starta inte företag som inte ska startas, starta företag som inte har startats”. Att ha näsa för ”rätt företagande” är en konst som våra erfarna amerikanska investerare verkligen behärskar, och de delade gärna med sig av kunskapen.

Även Erik Straser uttryckte att det är ekosystemet som får det hela att fungera. Och att det är just detta system som är anledningen till att folk kommer till the Valley.

John Backus menade att en av anledningarna till att Silicon Valley är en fruktbar miljö är att entreprenörer uppmuntras att ta risker, och att det är viktigt att ta bort stigmat av att misslyckas. Han menade att ett misslyckande i San Fransisco allt som oftast ses som en erfarenhet och styrka.

Under eftermiddagen körde vi två parallella seminarier: Ett om hur man lyckas få kapital från änglar och riskkapitalister, och ett om att skapa och främja innovation i praktiken och från politiskt håll.

Det här var första gången vi arrangerade Sweden-U.S Entrepreneurial Forum i Umeå, och vi var glada över att mer än 120 personer deltog i evenemanget. Nu förbereder vi inför finalen i Göteborg i morgon fredag, där hoppas vi givetvis på att mötas av minst lika många entusiastiska deltagare!

/Christina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar