torsdag, september 01, 2011

Nytt center för dig som har en idé till socialt entreprenörskap


Inne på Stockholms universitetsområde ligger en röd villa som kallas Villa Belona. Den ska du som vill bli social entreprenör besöka! Idag invigdes nämligen ett nytt center för socialt entreprenörskap där. Centret kallas CSES som står för Center för Socialt Entreprenörskap Sthlm.

Alla i Stockholmsområdet som har ett intresse för socialt entreprenörskap är välkomna dit, hälsar grundarna Thomas Arctaedius och David Lundborg. Du kan vara anställda eller egen företagare som söker kompetensutveckling inom området eller en entreprenör som är i uppstartsfas.

Under invigningen presenterade sig två av de sociala entreprenörer som blir de första att samarbeta/få stöd av CSES. Peik Stenlund, från Pamoja, berättade hur de vill få igång lokalt tillverkad elektricitet till småbyar i östra Afrika genom att samarbeta med teleföretag på plats. Sini Tinfors berättade om sin företagsidé, Stick Together, som går ut på att föra samman ensamma människor på stickcaféer runt om i landet och samtidigt få igång en produktion av handgjorda barnkläder.

Sociala innovationer behövs överallt, både i det lilla och det stora. En liten idé kan föda stor förändring. Själv blir jag otroligt inspirerad av allt detta, precis som när jag var på Playing for Change i våras. Det ger en känsla av att världen är full av möjligheter, tack vare såna här problemlösare som är fyllda av energi och nya kreativa idéer.

Någon som tänkte stort var Michael Young i England. Han startade över 60 organisationer i sitt liv, bland annat The Young Foundation som presenterades av Louise Pulford. Hon tipsade bland annat om de webbsidor som de själva driver, alla fyllda med information om socialt företagande. Besök SIX (Social Innovation eXchange) och Social Innovator (hundratals exempel på socialt företagande).

CSES bygger vidare på SU Innovation AB som ska driva centret med hjälp av finansiering från Svenska ESF-rådet. På invigningen delades förstudien till projektet ut, där kan du läsa mer om centrets idéer. Det ska bli spännande att se vilka sociala entreprenörer som kommer ut ur denna satsning.

Du hittar CSES i Villa Belona, Universitetsvägen 8 i Stockholm och på cses.se.

/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar