måndag, september 26, 2011

Innovation i fokus för årets forum

Martin Kenney, Randy Mitchell och Sara Modig
I dag har det utbytts kunskap, minglats, diskuterats och nätverkats på Norra Latin i Stockholm. Där genomförde vi nämligen Sweden-U.S.Entrepreneurial Forum – en dag då svenska och amerikanska finansiärer, entreprenörer, innovatörer, forskare, policymakare och andra möts. Årets forumdag var den åttonde i ordningen och arrangerades av ESBRI tillsammans med näringsdepartementet och U.S. Department of Commerce.

Bland talarna fanns gamla godingar som Clare Fairfield och Kimberlie Cerrone, men också– i det här sammanhanget – nya förmågor som John Backus, Erik Straser, Tazeem Pasha och Martin Kenney.

Under dagen har det bland annat snackats om viktiga frågor för en nationell innovationsstrategi, hur samarbeten mellan akademi och näringsliv skapar innovation och om hur man kan öka innovationskapaciteten hos individer och företag.

Sara Öhrvall berättade om hur Bonniers satsningar på digital media flyttades till Silicon Valley. Där uppfattades företaget som litet och spännande – och de korta svenska beslutsvägarna passade det lokala entreprenöriella klimatet.

Hon lyfte också fram vikten av att ”tänka stort”. Har man en lite beskedligare internationaliseringsplan om att börja i Sverige, fortsätta i Norden och sen ta det därifrån kommer man bli frånsprungen av konkurrenterna.

John Backus, entreprenör och riskkapitalist, citerade hockeylegenden Wayne Gretzky när han skulle förklara hur New Atlantic Ventures jobbar:“I skate to where the puck is going, not to where it has been.” 

I morgon är det dags för seminariedag här i Stockholm, därefter drar den amerikanska delegationen och delar av ESBRI vidare till Umeå (28 september) och Göteborg (30 september). Missar du allt det roliga? Dagens program filmades och kommer snart som webb-tv.


EDIT: Ann-Christin L Frickner bloggar om dagens forum.

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar