måndag, november 07, 2011

Entreprenörskap – på gott och ont – i Bangkok

Att vara i Bangkok och Thailand just nu är lite speciellt. Översvämningarna i landet är en katastrof som drabbar många hårt. Hur hårt är ännu för tidigt att säga. Över 500 människor har redan dött, många har fått sina hem och ägodelar förstörda. Det råder brist på dricksvatten och risskördarna hotas. Sjukdomar, förlorade intäktskällor och matbrist är bara några av efterverkningarna som delar av befolkningen står inför.

Sedan finns det såklart även de som på olika sätt, bra eller dåliga, kapitaliserar på katastrofen. Ett av de sämre, är den kvinna som går runt och samlar in pengar till en fiktiv välgörenhetsorganisation. Hon visar bilder på vattenfyllda gator och ber om ett bidrag från turister i Bangkok. När hon blir påkommen av en uppmärksam restaurangägare, lämnar hon genast tillbaka pengarna och försvinner snabbt och lite skamset därifrån.

Ett bättre sätt är alla de som säljer enkla gummistövlar för en billig slant. Improviserad taxiservice per båt är ett annat. Lika mycket en tjänst till grannar som inte har egen båt, som en affärsmöjlighet i det lilla. Med inkomsten kan förhoppningsvis taxiföraren skaffa mat till sin familj. Ett annat sätt att skaffa mat är att utnyttja fiskemöjligheterna, som också borde ha ökat.

Något slags kreativ förstörelse? Tja, det kanske är att säga för mycket. Men i alla fall en strimma av hopp mitt i katastrofen. Ja, inte den falska insamlerskan då. Det får nog räknas som mest förstörelse, hur entreprenöriellt och möjlighetsinriktat det än må vara. Å, andra sidan, hon kanske kan mätta sin familj. Som ju mycket väl kan vara drabbade av översvämningarna…

Många, både turister och thailändare, har också ställt upp som volontärer i arbetet med att bekämpa översvämningarna. Och många skänker pengar – som faktiskt kommer fram och hjälper. På plats i Bangkok finns särskilda insamlingsställen i polisens regi. Bangkok Post har en lista om man vill hjälpa på håll.

En sak är i alla fall säker, mängden vatten här engagerar alla. Även dem som inte är direkt drabbade.

/Jonas (Bangkok, Thailand)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar