måndag, mars 10, 2014

Staten och riskkapitalet

Det här med riskkapital har varit ett hett ämne den senaste tiden. Nyligen kom en rapport från Riksrevisionen som visade att statligt riskkapital investeras för sent, trots att målsättningen varit att investera i sådd- och expansionsfas. Det är just i dessa tidiga skeden den största bristen på privat kapital finns.

ESBRI arrangerade i samma veva en Estradföreläsning om riskvilligt kapital, och presentationerna finns att se i sin helhet via webb-tv. Även under föreläsningen framkom kritik, främst mot att statligt kapital satsas i senaste laget. Det behövs definitivt en ändring av strategierna för att investeringarna ska fungera bättre. Läs gärna bloggen som jag skrev efter Estrad.

ALMI Invest publicerade i förra veckan ett debattinlägg där de menar att det faktiskt finns kapital som investeras i de allra tidigaste faserna av ett företags start.

ALMI Invest skriver att de är landets mest aktiva investerare i unga tillväxtbolag, de har för närvarande en portfölj med 300 bolag. Ramböll har utvärderat ALMI Invests investeringar. Resultatet visar att pengarna hamnar rätt, och att företagen har nytta av rådgivningen i managementfrågor som de får ”på köpet”.

Det ska bli intressant att följa utvecklingen av statens roll som finansiär. Det är viktigt att hitta modeller som passar de regionala förutsättningarna, och där finansieringen inte riskerar att tränga ut privata investerare.

För den vetgirige finns det också en hel del läsning om riskkapital i vår Kunskapsbank.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar