onsdag, december 10, 2014

”Micro markets usually give micro returns”

Malin Brännback. Foto: Johanna Hanno.
I måndags arrangerade vi årets sista Estradföreläsning. Det har varit ett fantastiskt Estradår med massor av spännande teman och en genomsnittlig deltagarsiffra på hela 142 personer. Avslutningen av året var inte sämre, nästan 140 deltagare lyssnade på Malin Brännback när hon delade med sig av sin forskning om hur tillväxt paradoxalt nog kan vara ett hot mot tillväxtföretag.

Tillväxt har blivit ett mantra, något som nästan alla företag strävar efter. Att växa, helst snabbt och mycket, ses i dag som det främsta framgångsmåttet. Men lönsamheten glöms bort i hastigheten och man blir gärna fartblind. Det finns en övertygelse om att kraftig tillväxt, förr eller senare och på något magiskt sätt, kommer att omvandlas till lönsamhet. Men sambandet är allt annat än tydligt, menar Brännback.

Kraftigt växande omsättning är oftast inte samma sak som växande lönsamhet. Om personalstyrkan växer mycket och snabbt innebär det i regel ökade kostnader, och därmed lägre lönsamhet.  Går det för fort får man leveransproblem, kostnadsproblem eller andra svårigheter. Hållbar och lönsam tillväxt däremot gör att företagen hinner åtgärda de problem som uppstår.

Nästan alla företag börjar i liten skala och de flesta förblir riktigt små, 95 procent av företagen har färre än 10 anställda. Endast 3 procent av företagen anställer fler än 100 personer och bara 0,5 procent av entreprenörerna vill att deras företag ska växa.

Många företag vill nischa sig, exempelvis bygga appar. Men Malin Brännback menade att företaget då hamnar på en begränsad marknad och att det är viktigt att tänka på att ”Micro markets usually give micro returns”.

Brännback gav också tips på en bok som hon och två medförfattare har skrivit ”Understanding the Myth of High Groth Firms. The Theory of the Greater Fool”. I boken utmanas några antaganden om företagande, bland annat att tillväxt alltid är bra. Jag har kollat in boken och den verkar mycket intressant.

Föreläsningen avslutades med utdelning av ESBRI-priset till Ung Företagsamhet. Både Malin Brännbacks presentation och prisutdelningen finns nu att se via webb-tv.

/Helene

1 kommentar:

  1. Naima TransQure23:05

    Viktigt med hållbarhetsaspekten i allt lönsamhetstänk! Vem definierar lönsamheten? För vem? "Shift" - ytterligare dimension från lönsam tillväxt till hållbar lönsamhet!

    SvaraRadera