måndag, februari 13, 2017

Stora och små möts i öppen innovation

Under Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum i oktober förra året lyfte vi fram några exempel på hur stora bolag och små entreprenöriella företag kan arbeta tillsammans. Ett av exemplen som togs upp, Synerleap powered by ABB, och en av våra nätverkspartners till forumet, Silicon Vikings, bjöd i torsdags in till seminarium i Västerås. Ämnet var just samarbeten mellan stora och små företag, hur de kan utvecklas och hur barriärer för samarbetena kan rivas.

Det var ett intressant seminarium där flera olika perspektiv diskuterades. Agneta Jacobson, Teyi, presenterade huvuddragen i rapporten Corporate Innovation Powered by Startups som hon och Pernilla Ramslöv, Nox Consulting, skrivit. I den lyfts sex olika former för samverkan, till exempel öppen innovation som Synerleap är ett exempel på. Är du nyfiken på forskning om öppen innovation hittar du en hel del i ESBRIs kunskapsbank. Ett bra ställa att börja är på vår temasida om ämnet.

Även Marie Wall, som är startupansvarig på näringsdepartementet, poängterade att vi är på väg från en stängd innovationsmodell till en öppen. Och att samarbeten mellan startups och stora företag kommer att bli allt viktigare framöver.


Det finns anledning att återkomma till frågor kring hur stora och små företag tillsammans kan skapa bättre affärer för båda parter. Ett område där de stora företagen kan hjälpa de mindre är när det gäller att nå ut på världens exportmarknader. Som jag skrev i ledaren i Entré 3-2016: ”Kanske är det dags för ett ’Corporate Team Sweden’ som komplement till det statliga ’Team Sweden’?”

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar