måndag, juni 28, 2010

Annie Johansson: Fler invandrare och fler företagare är nödvändigt

18 juni arrangerade ESBRI, tillsammans med amerikanska ambassaden, en konferens om företagare med utländsk bakgrund En av programpunkterna gick ut på att representanter från riksdagspartierna fick ge sin syn på frågan. Tiden var knapp, så vi bjöd in de sex partier som deltog att utveckla sitt resonemang på esbribloggen. Först ut är Annie Johansson (C).

Sverige behöver fler invandrare. Fler drivna, kreativa människor som jobbar, startar företag och bygger upp sitt liv. Vi står inför en gigantisk demografisk utmaning. Allt färre ska försörja allt fler. Vad som behövs för att klara den matematiken är fler som anställer, d v s fler företagare. Det är bara genom fler företag och fler jobb som vi kan klara en god välfärd. Därför är den i särklass mest angelägna frågan för Centerpartiet att skapa ett gott näringslivsklimat. Det är av avgörande betydelse att vi inte bara har en arbetslinje utan också en företagarlinje i Sverige framöver.

Jag är uppvuxen och bor mitt i Gnosjöandan, mitt bland småföretagarmyller, mitt bland många olika kulturer, mitt bland en vanligtvis låg arbetslöshet. Många är de invandrare som kommit till min hemregion och både startat företag och hittat sig ett jobb. Integrerats. Lärt sig svenska. Skaffat vänner. Känt en samhörighet.

Ett strålande exempel på just globalisering och export är reseföretaget Apollo. Två greker grundade detta 1982, för att ta förfrusna svenskar till Grekland. Numer täcker Apollo hela världen och har skapat jobb för många, både utrikes-och inrikesfödda. Andra strålande exempel är de vietnameser i Gnosjö som handlar med sitt forna hemland eller de bosnier i Värnamo som har kvar sitt viktiga kontaktnät på Balkan – genom detta knyter vi samman världen och främjar svensk tillväxt.

Centerpartiet har många förslag för att öka företagsamheten, för invandrares företagande är dessa lika viktiga som för inhemska svenskars. Här är några:
 1. Arbetsgivaravgifter och egenavgifter behöver kraftigt sänkas för små företag. Det måste bli mer lönsamt att driva företag och billigare att växa och anställa.
 2. En regelförenkling skulle underlätta inte minst för dem som invandrar till Sverige.
 3. Halverad moms inom restaurang- och frisörbranscherna, där också många invandrare finns för såväl företags- som jobbmöjligheter.
 4. Utveckla förutsättningar för fler välfärdsföretagare, exempelvis hemtjänst på modersmålet.
 5. Inför ett riskkapitalavdrag så att det bli lättare att starta företag och mer generösa lån på ALMI, för en förbättrad kapitaltillgång.
 6. Satsa på mer inkubatorer och fler mötesplatser där man kan träffa affärsänglar och knyta nätverk och rådgivning. Vi tror också på att inte bara ha jobbcoacher utan också starta-egetcoacher på AF.
 7. Införa rådgivningscheckar till blivande och nya företagare.
 8. Förändra arbetsrätten, en mer flexibel arbetsrätt gynnar invandrare i sitt jobbsökande.
Den demografiska utmaningen och generationsväxlingen möter också företagare. Beräkningar som gjorts av Företagarna visar att omkring 180 000 företagare kommer trappa ner under de närmaste fem åren. Här krävs det att fler vågar ta klivet att bli just entreprenörer. Jag kan konstatera att en hel del har gjorts men betydligt mer finns kvar för att fler invandrare ska komma till Sverige för att jobba och starta företag. De är så välkomna!

Annie Johansson, riksdagsledamot (C)

1 kommentar:

 1. Väl talat!! Starta-eget-coacher vore kanonbra, för det är nedslående att så få som 4 % väljer att starta eget, när det är så många som skulle kunna tänka sig det eller faktiskt vill det. Vi har mycket att lära och låta oss inspireras av då det gäller andra länders entreprenöranda -- och vi har, precis som du säger, mer att göra för att underlätta för de som vill förverkliga sina drömmar genom att starta eget.
  Vi är på god väg och med allt vårt engagemang kommer vi att lyckas!! Nu tar vi ett gemensamt nappatag!!! :)

  SvaraRadera