tisdag, juni 22, 2010

Svensk prisad för fantasifull artikel

I förra veckan gjorde jag en snabbvisit på innovationskonferensen Druid, som i år hölls på Imperial College i London. Det var första gången den arrangerades utanför Danmark, och man passade då på att slå rekord i antal inskickade artikelbidrag. Temat för konferensen var ”Opening Up Innovation: Strategy, Organization and Technology”.

Den första artikelpresentationen gick under det samlade namnet ”Understanding Open and Distributed Innovation”. Här presenterades tre artiklar av Carliss Baldwin, David Waguespack respektive Joachim Henkel.

Baldwin inledde med att presentera sin artikel som hon skrivit tillsammans med Eric von Hippel, känd för sitt engagemang för öppen innovation och användarinnovation. Författarna har jämfört tre typer av innovation: producentinnovation, innovation av en ensam användare och öppen, samarbetsinnovation. De menar att fenomenet öppen innovation inte nytt, men att betydelsen ökar i och med förändrad kostnadsstruktur, bland annat beroende på ny teknik. De framhåller dock att alla tre typer av innovation fortsatt kommer att ha sin plats i samhället, men att de är olika effektiva för olika typer av innovationsprojekt.

En viktig tanke med Druid är att främja unga forskare. Man delar bland annat ut ett pris för bästa doktorsavhandling under det gångna året. 2010 års vinnare blev Matthew Marx från MIT, med avhandlingen ”Essays on Employee Non-Compete Agreements”. Martin Svensson Henning från Lunds universitet fick, tillsammans med Frank Neffke, Erasmus School of Economics, priset ”CBS’s Presidential Award for Most Imaginative Paper” för artikeln ”Skill relatedness and firm Diversification”. Här finns en artikel om Svensson Hennings avhandling.

Druids första utflykt utanför hemlandet verkade som en intressant och spännande tillställning. Synd att jag inte hade tid att stanna längre. Kanske nästa år. Särskilt som Druids föreståndare Peter Maskell efterlyste förslag på nya platser att hålla till på: ”gärna med trevligt väder”.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar