fredag, juni 18, 2010

Google, Yahoo och Ebay – de har något gemensamt…

På förmiddagen i dag arrangerade vi på ESBRI, tillsammans med amerikanska ambassaden, konferensen ”Företagare med utländsk bakgrund – en resurs för entreprenörskap och export”. Talade gjorde bland andra handelsminister Ewa Björling och USAs ambassadör Matthew Barzun.

Björling pekade bland annat på vikten av immigranter för den svenska exporten. Vi är ett litet land, helt beroende av en väl fungerande handel med utlandet. Här kan invandrarnas kompetens, kunskap och kontaktnät komma väl till pass, och skapa vägar in i deras forna hemländer för svenska entreprenörer. Men, poängterade hon, det här är ingen mirakelkur, och visst finns det problem – bland annat med ”brain drain” från vissa länder.

Barzun plockade senare upp en liknande linje och menade att USA har byggt en stor del av sin kunskap, företagande och välstånd kring migration. Han nämnde tre exempel på företag som medgrundats av invandrade amerikaner: Google, Yahoo och Ebay – inte helt okända kanske…

En tredje talare var Ashar Saeed som är vd för Inleva och även var svensk delegat på det stormöte om entreprenörskap som Barack Obama arrangerade för ett par månader sedan. Saeed berättade om mötet, och om några av de intressanta personer han träffade där. Ungefär 150 entreprenörer från hela världen samlades under fyra intensiva dagar. Förutom att träffa president Obama, var det just nätverkandet som Saeed främst tog med sig hem från resan.

Konferensen avslutades med en politikerpanel med representanter från sex av sju riksdagspartier: Gulan Avci (FP), Bodil Ceballos (MP), Mikael Damberg (S), Emma Henriksson (KD) Annie Johansson (C) och Anna König Jerlmyr (M). De fick några minuter på sig att ge en varudeklaration kring vad deras parti vill göra inom området företagare med utländsk bakgrund. Eftersom alla hade mycket att säga, och tiden var knapp, bjöds de också in att fortsätta diskussionen här på esbribloggen. Så håll utkik efter deras gästblogginlägg framöver.

Huvudpartner för konferensen var Tillväxtverket, som håller i programmet ”Företagare med utländsk bakgrund”. De gav också nyligen ut antologin ”Möjligheternas marknad”. ESBRI var på plats när antologin lanserades

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar