torsdag, februari 14, 2013

Schysst skifte blåser nytt liv i familjeföretaget

Familjeföretag är världens vanligaste företagsform. Det fick jag lära mig när jag skrev tematexten om just familjeföretagande till Entré nr 4-2012. Konstigt att de möter så mycket fördomar?

Man tänker sig ofta ett patriarkaliskt, traditionellt och trögt företag men faktum är ju att familjeföretagen kommer i alla storlekar och modeller. Det finns fantastiska företag som gått i arv i hundra år eller mer – med ett entreprenörskap som ständigt förnyas och därmed utvecklar verksamheten.

Ett konkret problem som har debatterats mycket de senaste åren är vad som händer med företagen när de skiftas från en generation till en annan. Många är rädda att den yngre generationen ska fördärva arvet från sina föräldrar. Statistiken visar också att det bara är en tredjedel av företagen som följer med till nästa generation. Detta kan tolkas som att familjeföretagen inte överlever. Men det är en sanning med modifikation, sa Leif Melin när jag intervjuade honom för Entréartikeln.

”Det kan vara så att de har blivit uppvaktade av andra företag eller riskkapitalister, sålt företaget och frigjort kapital för att starta något nytt. Det är inget misslyckande”, konstaterade han.

Det kan vara svårt att matcha köpare och säljare, men jag fick precis ett pressmeddelande från Umeå universitet om projektet ”Bli företagare”. De skriver att 30-50 jobb har räddats i länet på grund av att man lyckats para ihop äldre småföretagare med studenter som vill ta över. Bra initiativ!

På tisdag kommer Leif Melin, Kajsa Haag och Christine Tidåsen till Estrad för att dela med sig av sin kunskap kring familjeföretagandets villkor. Det kommer handla om europeisk policy kring ägarskiften, lärandet som sker när flera generationer arbetar sida vid sida, och om hur medarbetare, kunder och andra externa aktörer kan revitalisera familjeföretag. Jag tror det kommer bli lärorikt både för familjeföretagare och andra!


Vill du läsa mer om familjeföretag så finns en aktuell artikel om Jämtlandsflyg i senaste numret av tidningen Entreprenör. ESBRI har också snickrat ihop en temasida i ämnet, med artiklar och boktips från våra publikationer.

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar