fredag, november 28, 2014

Ett misstag kan lägga grunden för nästa lösning

Anders Wall tillsammans med studenter från Entrepreneurs Academy.
Det största evenemanget under Global Entrepreneurship Week (GEW) Sverige 2014 hölls i Uppsala i förra veckan. Uppemot 2 000 personer hade samlats i Universitetshusets aula för att delta i Anders Wall-föreläsningen som hölls för 11:e året i rad.

Eva Åkesson, rektor för Uppsala universitet, inledde eftermiddagen tillsammans med entreprenören och filantropen Anders Wall. Den senare ansåg att Sverige behöver ”sköljas över” av en ny entreprenörsanda. Vi är på god väg, menade han, men fortfarande finns det mycket kvar att göra (till exempel definierar Svenska Akademiens ordlista fortfarande en entreprenör som en person som åtar sig entreprenader).

Anders Wall påpekade att vi är beroende av entreprenörerna för vår framtida välfärd, och att det är viktigt att stötta dem även i motgång. Han lyfte också att det måste vara tillåtet att misslyckas. Ni som följer esbribloggen vet att det sistnämnda är en av mina käpphästar, jag blir alltid lika glad när det tas upp...

Efter Anders Wall följde en rad spännande talare som inspirerade, lockade till eftertanke och smittade till skratt. Skriftställaren Anders Johnson förklarade hur allting faktiskt kan göras bättre. Julia Kalthoff, Wetterlings yxor, berättade hur det gick till när en 20-åring blev vd för en yxfabrik. Stina Honkamaa Bergfors, United Screens, pratade om tv-tittandet och hur det förändras genom YouTube. Vi fick även lära oss mer om hur vi kan duscha snålare av Mehrdad Mahdjoubi från Orbital Systems, och om hur envishet och passion kan vinna rallyn och ändra synen på kvinnor i arabvärlden av kartläsaren och rallyföraren Tina Thörner.

Det sades många kloka och intressanta saker under eftermiddagen av de fem som precis har nämnts. Några axplock:
  • Hade jag lyssnat på ingenjörerna så hade vi ännu inte haft en produkt ute hos provkund.
  • Om man är stor på YouTube är man stor i verkligheten.
  • Har du inte kunskap kan du skaffa det.
  • Entreprenörskap är som en drog, det gäller att få kickarna.
  • Det gäller att vårda sina misstag, eftersom ett misstag kan lägga grunden för nästa lösning.
  • Följ ert hjärta och våga satsa.
Under eftermiddagen utsågs även Årets Uppsalastudent: Vanja Eriksson från juristprogrammet, som vid sidan av sina studier varit engagerad i ett mentorskapsprojekt och i Juridiska Föreningen, samt bidragit till www.alltomjuridik.se, med syfte att göra juridiken mer tillgänglig för allmänheten.

Ett stort grattis till Uppsala universitet, Entrepreneurs Academy och Anders Wall till en bra eftermiddag. Och tack för att ni ville vara en del av Global Entrepreneurship Week 2014!

/Magnus

PS: GEW 2014 går mot sitt slut. Ett stort tack till alla 127 partners runt om i Sverige. Tillsammans har vi arrangerar över 300 olika aktiviteter med bäring på entreprenörskap - bra jobbat alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar