onsdag, februari 24, 2016

”Akta er för hagelgevärsentreprenörer”

Carole Bellis. Foto: Sofia Ernerot.
Gårdagens Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum bjöd på en hel del godbitar, både i form av generell inspiration och konkreta tips. I Silicon Valley är advokater en omistlig del av ekosystemet. Carole Bellis från Kilpatrick Townsend hade tio tips kring hur man blir upptäckt som entreprenör:

1. Nätverka. ”Jag pratar med folk överallt, i kön till flyget... Man vet aldrig var man träffar nästa investerare.”
2. Gör det lätt för andra att hjälpa dig. ”Ha med ’rätt’ information i din presentation, och sammanfatta din idé i ett mejl som jag lätt kan skicka vidare till intresserade.”
3. Välj rätt medgrundare. ”Akta er för ’hagelgevärsentreprenörer’ som vill vara med överallt. Att hitta rätt partner är mer kikarsikte. Att entreprenörer går skilda vägar är vanligare än skilsmässor i USA.”
4. Lös eventuella skiljaktigheter. ”Skriv avtal, när det gäller exempelvis vem som ska ha vilket antal aktier.”
5. Jobba på din presentation. ”För akademiker och andra med svåra idéer: ’Dumb it down’! Även icke-forskare måste kunna förstå.”
6. Fokusera idén. ”Att komma med: ’Jag ska bota cancer’, är lite för generellt…”
7. Håll koll på konkurrenterna. ”Ingen kommer att ta dig seriöst om du inte känner till vilka andra spelare som finns”.
8. Lyssna. ”Du kommer få massor av råd – en del bra, en del dåliga. Men visa att du är ’coachable’.”
9. Var en bra förlorare. ”Storma inte ut ur rummet om du får nej av en investerare. Alla investerare måste göra sina val och kan inte satsa på alla idéer. Men de kan ju ha kontakter att rekommendera dig till.”
10. Håll ut. ”Det tar ofta tid att utveckla ett bolag. Jag jobbar med ett företag som har letat efter sin andra finansieringsrunda sedan 2008. Vi skrev avtal i dag…”

Harry van der Veen pratade om sitt företag NUITEQ och om sina erfarenheter från TINC, en Vinnovafinansierad accelerator i Silicon Valley. Alla som inte innan var sugna på att åka till Silicon Valley blev det garanterat efter Harrys presentation. ”Jag har funderat på att sälja mitt företag och starta ett nytt, bara för att kunna söka till TINC igen”, skojade han.

I samma programblock medverkade även Sara Hanks som berätta om crowdfunding, vilka typer som finns i USA och vart trenderna är på väg. Anders Olsson från Business Swedens New York-kontor gav tips kring hur svenska entreprenörer kan gå tillväga för att lyckas på den amerikanska marknaden. Han tog bland annat upp programmet Surge SF, för svenska entreprenörer som kommit en bit på väg och vill driva på sin tillväxt.

Hela konferensen filmades och kan ses i repris på vår Bambusersida

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar