torsdag, februari 25, 2016

Trender i Silicon Valley

Faz Bashi. Foto: Sofia Ernerot.
Många av de teknik- och entreprenörskapstrender som sprider sig över världen har sitt ursprung i Silicon Valley. Därför är det såklart inte fel att hålla lite koll på vad som händer där, och en programpunkt under Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum handlade om just det.

Kimberlie Cerrone menade att en tydlig trend i Silicon Valley är återkomsten av det genomarbetade, solida företaget. Ingen kommer gå ner i brygga över den 300:e varianten av Groupon, eller ännu en dejtingapp.

Carole Bellis såg en trend i att sätta ihop entreprenörsteam, på liknande sätt som supergrupper ibland formas inom musikindustrin. Flera investerare går ihop och letar upp de bästa talangerna på en universitetsinstitution, och bildar ett företag kring deras forskning.

Faz Bashi sammanfattade sin trendspaning i tre ord: ”cooperation, collaboration, syndication”. Alla tre handlar egentligen om samma sak: Att det blir allt vanligare att riskkapitalister och affärsänglar går ihop om investeringar, tipsar varandra och samarbetar på andra sätt – både inom USAs gränser och internationellt. Han sa också att det på senare år har dykt upp fler specialiserade investeringsfonder, inriktade mot smala nischer inom exempelvis bioteknik.

Anne Lidgard höll delvis med om specialiseringen, men tyckte sig också se en trend åt motsatt håll med breda fonder. Hon berättade att Vinnovas Silicon Valley-kontor och Nordic Innovation House emellanåt blir kontaktade av amerikanska venture capital-bolag. Allt fler investerare söker sig utanför Silicon Valley, och även utomlands. Ibland vill de också samarbeta med nordiska investerare.
/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar