torsdag, februari 25, 2016

Hubbar och acceleratorer hjälper startups

Sanna Nilsson och Jessica Stark. Foto: Sofia Ernerot.

Jessica Stark är medgrundare och vd för SUP46, Sveriges mest hajpade tillhåll för unga startups. Inte för intet kallas hon för startupmorsan. 23 februari deltog hon i Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum där hon, tillsammans med Sanna Nilsson från Codarica  och Kimberlie Cerrone från Tiatros, diskuterade vilken roll acceleratorer och hubbar har i att bygga framgångsrika startups.

Konsensus var att de absolut kan tillföra en hel del, men att det i slutändan handlar om entreprenörernas eget driv och förmåga att bygga företag.

Sanna Nilsson och hennes kollegor var unga och hade ingen tidigare erfarenhet av bolagsbyggande innan de startade Codarica. De har deltagit i fyra acceleratorprogram och menade att de har lärt sig mycket. Men Sanna poängterade också att det gäller att aktivera sitt ”bullshitfilter” – att ta till sig vissa råd och förkasta andra. Hon efterlyste mer avancerade entreprenörskapsevents. Det finns mycket för unga och inte så erfarna entreprenörer, men utbudet av avancerade utbildningar etcetera är mindre.

Även Kimberlie, som har startat flera företag och även varit gjort investeringar som affärsängel, tyckte att hon hade haft nytta av att delta i acceleratorprogram med sitt senaste bolag. Men hon hade inte riktigt koll på vad en startuphubb är för något.

Jessica berättade mer om hur SUP46 jobbar: 50 startups åt gången sitter hos dem, med syftet att utveckla sin tillväxtpotential. Företagen betalar en medlemsavgift och får tillgång till arbetsplats och nätverk med investerarare. Medlemskapet är resultatbaserat och man kan bli utslängd om man inte presterar. 30 nya ansökningar kommer in varje månad, så trycket är hårt…
/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar