måndag, april 25, 2016

Uppfinn meningslösa saker!

Mona Lisa har egentligen inga ögonbryn på den berömda tavlan, men uppfinnaren Simone Giertz målade dit ett par rejäla sådana.
I lördags var jag och kollegan Jelena tillsammans med 1 000 andra på SSES årliga evenemang Startup Day. Vi hade fullt upp med att berätta om vår verksamhet för intresserade deltagare i vår utställning men ett par talare hann vi i alla fall lyssna på.

Christoph Auer-Welsbach från IBM Watson berättade hur företaget arbetar med artificiell intelligens, AI. Christoph menar att vi är tillräckligt smarta för att uppfinna självstyrande robotar men inte tillräckligt smarta för att inse konsekvenserna av dem. Den egentliga faran ligger egentligen inte i AI, utan i avsikterna hos dem som framställer robotarna.

Många rutinartade arbetsuppgifter har blivit eller kommer att bli ersatta med robotar, exempelvis truckförare och läkarsekreterare. Samtidigt skapas en hel del nya yrken, men då blir arbetsuppgifterna mer avancerade. Det här innebär att vi måste ändra vårt sätt att tänka när det gäller arbete och inkomst. Men det är viktigt att öka medvetenheten om fördelarna med AI. Många arbeten som kan vara farliga att utföra för människor kan i stället göras av robotar. Man kan på det sättet undvika skador och dödsfall.

Ja, på tal om robotar då. Sista talaren för dagen var Simone Giertz, även kallad ”The queen of shitty robots”. Hon uppfinner (hysteriskt roliga) saker som kanske inte är så himla funktionella och användbara – men hon menar att det är oerhört viktigt att uppfinna meningslösa saker. Då kommer man också på en massa meningsfulla saker – som verkligen fungerar och har ett syfte. Hennes ledord är ”Ideas first and tools later (maybe)”.

Det finns en hel del klipp på Youtube där hon visar upp kluriga uppfinningar. Kolla till exempel den mycket effektiva väckarklockan. Det här handlar inte om något försynt plingande, i stället klappar en hand till dig i ansiktet när det är dags att gå upp. God morgon!

Giertz har också uppfunnit en tandborstrobot som efter lite produktutveckling visade sig vara användbar för funktionshindrade.

Inspirerande och roligt!

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar