måndag, april 18, 2016

Mer medvetna matval

Münchenbryggeriet arbetar med att minska negativ miljöpåverkan från de evenemang som arrangeras hos dem. Nu har de startat en seminarieserie och en webbplats där de vill uppmuntra även andra att bli medvetna om de faktorer som påverkar miljön. Förra veckan deltog jag i ett frukostseminarium om hur man skapar hållbara evenemang.

De hade bjudit in Jens Dolk från restaurang K-märkt som berättade om restaurangens koncept. De har till exempel ett nytt tänk när det gäller sin lunchbuffé. Vanligtvis betalar man en hundring och så plockar man vad man vill äta från buffén. Problemet med den här modellen är att det slängs oerhört mycket mat. Det är också svårt att servera luncher med bra kvalitet till ett så lågt pris. På K-märkt tänker de annorlunda. De köper överblivna råvaror med bra kvalitet, men till billigt pris, direkt från leverantörerna. De lagar mat utifrån vad de får tag i och serverar många grönsaksrätter, men även kött och fisk. Gästerna plockar vad de vill äta och betalar i kassan efter vikt, lunchen kostar 27 kronor per hekto. På det sättet har man lyckats få ner matsvinnet nästan helt.

Morgonens andra talare var Fredrik Holmstedt från produktionsbolaget Luger som är medarrangör till musikfestivalen Way out West. Festivaler har i allmänhet en negativ inverkan på miljön, det går åt en massa el, det blir mycket skräp och så har vi den absolut viktigaste faktorn – maten. Way out West har ungefär 30 000 besökare, och de äter en himla massa mat. För några år sedan beslutade arrangörerna att enbart servera laktovegetarisk mat på festivalen. Besökarna var övervägande positiva, och Fredrik visade siffror på att bytet av mat minskade den negativa påverkan på miljön rejält. Dessutom ökade också kvaliteten på maten avsevärt.

Du kan också göra skillnad! Kolla in Jens Dolks presentation. Där finns tips på hur du kan minska ditt matsvinn, och tänka smart när det gäller mat och miljö. Vi ska absolut försöka tänka mer i de här banorna inför våra kommande evenemang.

/Helene
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar