fredag, juni 29, 2012

Almedalen – rosémingelparadis för eliten eller demokratifrämjande exportsuccé?

Nästa vecka börjar Almedalsspektaklet. Som vanligt handlar en av införsnackisarna om Almedalens existensberättigande. Är det bara PR-folkets lekplats? Ett rosémingelparadis för Stockholms medieelit? Journalister som springer politikernas ärenden? En dyrbar tillställning – för alla skattebetalare? Visst finns det anledning att problematisera hela företeelsen, en alltför tät sammanblandning av PR, politik och journalistik är nog inte önskvärd. Samtidigt finns det de som menar att Almedalen faktiskt har sitt värde som demokratifrämjande mötesplats. Spektaklet ska ju dessutom enligt uppgift gå på export till Sydkorea.

Nåväl, jag ska hursomhelst dit. Oavsett vad man tycker om Almedalen som koncept, så är det svårt att hitta en bättre möjlighet att gå på spännande seminarier och träffa intressanta människor. I alla fall under så kort tid på en så begränsad geografisk plats. Problemet är snarast att välja rätt mellan de 1 814 evenemangen i programkatalogen. Väldigt många har också beröring på entreprenörskap, småföretagande och innovation på olika sätt.

Entreprenörskapsforum håller i fem seminarier under veckan och Vinnova två. Tillväxtverket  arrangerar två egna, men samarrangerar och deltar i desto fler. Mötesplats social innovation har ett gäng spännande programpunkter på gång.

Även många universitet och högskolor finns på plats. Göteborgs universitet håller i ett seminarium om hur mänskliga rättigheter kan driva innovation och ett annat om vad vi ska ha universiteten till, Örebro universitet samarrangerar ett seminarium på ämnet ”Universitet som drivkraft för tillväxt och utveckling” och Mittuniversitetet håller i ett om socialt entreprenörskap.

Jag har även hittat några intressanta seminarier om kultur och kreativa näringar. Bland annat arrangerar Svensk scenkonst ”Kultur i Almedalen” 3-4 juli på Länsteatern, med flera spännande programpunkter. Ewa Björling och Lena Adelsohn Liljeroth deltar i en debatt om kreatörernas möjlighet att få fart på tillväxten.

Vi kanske ses där!?

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar