söndag, juni 03, 2012

Praktiska råd till nystartade företag

Karen Wilson, Cindy Padnos, Gloria Serobe och Nell Merlino

Den som besökte ESBRIs ”Global Symposium on Women’s Entreprenurship” fick många praktiska råd med sig hem. I går lördag handlade det bland annat om olika sätt att finansiera sitt nystartade företag.

Nell Merlino, som bland annat startat organisationen Count Me In for Women’s Economic Independence, inledde helt frankt med orden:

- För att starta ett företag behöver vi tillgång till pengar, så enkelt är det.

Merlino konstaterade att de flesta kvinnor, och även män, som startar företag lånar pengar från familj och vänner. Andra har sparat ihop ett kapital. Det är först efter ett tag som det, för de flesta, blir dags att börja leta efter ”andra människors pengar”, det vill säga investerare.

- Då gäller det att veta vad du behöver pengarna till, inte bara säga: ”Jag behöver pengar”.

I början är det väldigt få som har tillgång till riskkapital. När den fasen kommer gäller det att våga ta i lite.

Ett annat bra råd är att skaffa sig en god överblick över den egna ekonomin.

- Man ska titta på sin finansiella information varje vecka, helst varje dag, sa Merlino. Det ger eventuell utlånare en känsla av att du vet vad du håller på med.

Karen Wilson från OECD gav sitt forskarperspektiv på finansiering, men hade också en del praktiska råd:

- När du som entreprenör letar efter pengar bör du komma ihåg att inte alla pengar är likvärdiga. En finansiär ger dig inte bara pengar, utan investerar dem och vill få något tillbaka. I vissa fall äger de sedan en del av ditt företag. Välj noga och tänk över om det är en person eller grupp som du vill ha ett långsiktigt samarbete med i ditt företag.

- Affärsänglar spelar en viktig roll i ett tidigt skede. De lägger mer pengar på bordet i tidigt företagande än riskkapitalister gör, sa Wilson. Affärsänglar vill ofta investera lokalt, så kolla efter dem i ditt närområde rådde hon.

Hon trodde också att det passar kvinnor att bli affärsänglar, även om det ännu inte finns så många.

Många av talarna framhöll vikten av förebilder som tar chansen att berätta om sin framgång. Gloria Serobe från Sydafrika tyckte att vi i Sverige är för ödmjuka:

- Vi behöver höra svenska framgångsberättelser, för vi vill lära oss av er.

Serobe, en av grundarna till det sydafrikanska investmentbolaget Wiphold, är själv en självklar förebild. Wiphold står för ”Women Investment Portfolio Holdings”, ägs av svarta kvinnor och jobbar för att stärka andra svarta kvinnor.

Serobe berättade hur de redan från början bestämt sig för att ”leka med de stora pojkarna”. På deras arena – men på sina egna villkor.

- Nu arton år senare kan vi verkligen kalla oss ”big girls”, konstaterade hon.

Sist ut i panelen om ”Sources and strategies – from micro financing to venture capital” var Cindy Padnos, Illuminate Ventures, San Francisco.

Hon höll med Karen Wilson om att gapet mellan affärsänglar och riskkapitalinvesterare är större nu än tidigare.

Men kanske behövs det inte lika mycket pengar för att starta ett företag i dag, i alla fall inte när det gäller mjukvaruutveckling och internetföretag.

- Entreprenörer i dag kan använda ”the cloud” och gratis programvara. Det reducerar kostnaden för den som startar ett företag.

Antalet riskkapitalister har minskat dramatiskt, vilket kan låta nedslående. Enligt Cindy beror det dels på att internetbubblan sprack, dels på vår nuvarande dåliga världsekonomi.

- Det är alltså svårare att hitta någon som vill finansiera ditt projekt, samtidigt som antalet egna företagare ständigt ökar, speciellt bland kvinnorna.

Skönt ändå att Cindy avrundade med att konstatera:

- Om du har en tillräckligt bra idé hittar du alltid investerare!

/Hanna

Ytterligare inspiration:

Nell Merlino har skrivit boken ”Stepping Out of Line: Lessons for Women Who Want It Their Way - In Life, In Love, and At Work

Den som vill ha fler tips från Karen Wilson kan ladda hem ”10 Tips for Entrepreneurs Looking for Financing” (pdf)

Läs om Gloria Serobe i Jane Nottens bok ”My Success, Your Success: Top tips from South African women entrepreneurs

Läs även Cindy Padnos white paper ”High Performance Entrepreneurs: Women in High Tech

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar