torsdag, maj 16, 2013

Maryann Feldman prisad av Anders Borg

Maryann Feldman och Anders Borg.

I går hölls festlig prisceremoni för Global Award for Entrepreneurship Research på Konserthuset i Stockholm. Årets mottagare Maryann Feldman fick ta emot priset av finansminister Anders Borg. Feldman och Borg höll även varsitt uppskattat tal.

Maryann Feldman är professor i public policy vid University of North Carolina och har bland annat forskat om regionala tillväxtfaktorer och kluster. I sitt tal pratade hon framförallt om platsens roll för entreprenörskap och innovation. Ett exempel som kom upp var Facebooks val att placera sina servrar i Luleå. Det kalla klimatet var en avgörande faktor i det valet. Feldman nämnde också artisten Ani DiFranco som startade sitt skivbolag på hemorten Buffalo, New York, i stället för i Los Angeles som hade varit ett naturligare val. Nu finns ett litet musikkluster kring DiFrancos bolag i Buffalo.

Anders Borg påpekade att Sverige hamnar i topp i alla mätningar av innovation. Han menade att det bland annat hänger ihop med att vi har hög tillit i vårt land, till varandra och till staten. Borg poängterade också att Sverige numera är ett av OECDs mest heterogena länder när det gäller invånarnas bakgrund. Det är en stor tillgång för innovation och entreprenörskap.

I paneldiskussionen deltog Anders Borg, Maryann Feldman, Maria Strömme, Philippe Aghion, Göran Marklund och Pontus Braunerhjelm.
Prisprogrammet avslutades med en paneldiskussion. Här deltog, förutom Maryann Feldman och Anders Borg, ekonomiprofessorerna Philippe Aghion och Pontus Braunerhjelm, Vinnovachefen Göran Marklund och nanoforskaren Maria Strömme. Fransmannen Aghion skulle komma med råd till Anders Borg, men tyckte det var svårt: vi gör ju redan (nästan) allting rätt i Sverige, menade han.

Maria Strömme kom med förslaget om en ny norsk-svensk union. Som det är nu förlorar Sverige alltför många nanoidéer utomlands, enligt Strömme. Genom att upplåta en del av vår IP på området, i utbyte mot långsiktiga, norska oljepengar, skulle detta kunna stävjas.

I går fick Åse också en intervjutid med Maryann Feldman inför en porträttartikel till nästa nummer av Entré som kommer lagom till midsommar – missa inte den!

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar