torsdag, juni 16, 2011

Använd mobilen för att klara dealen!

Rosa Muragori Mwololo pratade om en ny tjänst som revolutionerar betalningssystemen i många länder i Afrika. Foto: Magnus Aronsson.
Under dagens besök på ICSB lyssnade jag på många spännande presentationer och träffade massor av intressanta människor.

Jag blev speciellt inspirerad av Rosa Muragori Mwololo som gav exempel på en innovation som kan förändra tillvaron för många miljoner människor – och även medföra positiva effekter för hela samhället och världen.

Nästan hälften av världens befolkning räknas som mycket fattiga, de är inte anslutna till någon bank och har definitivt inget bankkonto. En stor del av dessa människor har inte heller möjlighet att låna pengar av släktingar eller vänner och kan därmed inte alls göra affärer. De står helt utanför ekonomin.

Det är framförallt kvinnorna som är uteslutna från ekonomin i fattiga länder. Förutom att kvinnorna själva befinner sig i en svår situation, har det visat sig att den ekonomiska tillväxten i samhället blir sämre om kvinnorna hindras att ingå i det ekonomiska systemet.

Men det finns ljusglimtar:

Numera finns en betaltjänst via mobiltelefonen för alla som inte är inne i något banksystem. Även om världens ca 40 miljoner fattiga inte har tillgång till någon bank har mer än hälften av dem mobiltelefon. I stället för banker har man inrättat små kontor där det är möjligt att deponera pengar, och sedan betalar man från det deponerade kapitalet via sin telefon. Det här systemet finns redan både på den afrikanska landsbygden och i tätorterna. Tanken är att det ska spridas i mycket större skala.

Jag tycker att det är en fantastisk innovation. Den ger möjlighet för många människor att försörja sig och bli oberoende. I och med att familjerna får det bättre kan deras barn utbilda sig och det skapar en positiv utveckling. Kunskap är en drivande kraft för förändring.

Mer innovationer behövs naturligtvis för att hjälpa fattiga länder att förbättra sin ekonomiska situation, men jag blir ändå glad när det finns så här smarta lösningar.

Det är definitivt en bit på vägen!

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar