fredag, juni 10, 2011

Maud kan inte baka

Förstapriset gick till Venture Cup Öst-bidraget Sensa Bues
I går var min kollega Helene och jag på Venture Cups Sverigefinal. Som vanligt var arrangemanget kanon: bra program, hög stämning och proffsiga konferencierer.

Roligaste är såklart att se och höra om alla spännande tävlingsbidrag. Alla kändes som värdiga vinnare, de är ju trots allt bland de 12 bästa av nästan 1 000 inskickade bidrag. Men nu är det ju så i en tävling att någon måste vinna.

Förstapriset i år gick till Venture Cup Öst-bidraget Sensa Bues, som vi skrivit om tidigare här på bloggen. Andrapriset till Venture Cup Nord-bidraget Cellfab och tredjepriset till Venture Cup Syd-bidraget Snabboteket. Stort grattis alla tre!

Själv satt jag vid samma bord som Virtual Trainer, som kom tvåa i Venture Cup Västs regionfinal tidigare i vår. Inget pris i går alltså, men ett gäng trevliga och entusiastiska entreprenörer med en bra idé. Jag är övertygad om att de kommer gå långt ändå. De har dessutom redan sålt för en halv miljon och dragit in riskkapital.

Kvällens huvudtalare var näringsminister Maud Olofsson. Hon pratade en hel del om sitt eget entreprenörskap. Både tidigare som egenföretagare, men även nu som politiker, menade hon att hon får utlopp för sin entreprenöriella sida. Nu i egenskap av samhällsentreprenör.

Ett sätt att veta att man är entreprenör, är enligt Maud om man kan baka eller inte. Tankegången är att entreprenörer har svårt att följa recept, de vill hellre testa sig fram på egen hand. Och Maud kan alltså, enligt egen utsago, inte baka. Hon hade även testad tesen på en grupp entreprenörer och alla hade erkänt sina tillkortakommanden inom bakkonsten.

Mauds ”baktanke” ligger faktiskt helt i linje med forskningen. Forskaren Saras Sarasvathy pratar i sin teori kring effectuation just om att entreprenörer snarare utgår från vad de har hemma i skafferiet när de lagar mat, än från ett färdigt recept.

Tack Venture Cup för en mycket trevlig kväll!

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar