torsdag, juni 16, 2011

Maud, Daniel och Steven på plats

Prins Daniel delade ut ”Global Award for Entrepreneurship Research” till Steven Klepper. Foto: Magnus Aronsson
Nu har huvuddelen av jättekonferensen ICSB inletts. I morse var det invigning med prins, minister och pristagare, pompa och ståt, i den största salen på nybyggda Stockholm Waterfront.

I det inledande anförandet hälsade ICSBs Don Bradley oss välkomna och uppmanade oss att nätverka flitigt under konferensen. Catherine Swift, tillträdande ordförande för systerorganisationen International Small Business Council (ISBC) dansade upp på scenen och såg också fram emot att ta del av alla presentationer.

Därefter intog näringsminister Maud Olofsson scenen.

- Välkomna till Stockholm och denna innovativa byggnad. Vi är här för att diskutera entreprenörskap och innovation, två viktiga, globala frågor. Och vi må komma från olika hörn av världen, men ändå har vi aldrig varit närmare varandra.

- När jag var liten skickade vi brev, i dag skypar barnen med kompisar från hela världen. De lyssnar på samma musik och ser samma filmer. I dag delar vi också samma drömmar, och möter samma utmaningar världen över. Jag tänker bland annat på tillväxtfrågan och de miljöproblem vi måste tackla, sa Olofsson.

- Som minister blir jag hela tiden påmind om de möjligheter vi delar. Det handlar om att individer med idéer ska ges utrymme att lösa problem på innovativa sätt, underströk hon.

Vi tänker ofta på innovatören som en man som utvecklar högteknologiska lösningar i ett laboratorium. Men det kan lika gärna röra sig om en kvinnlig sjuksköterska som förbättrar sin och patienternas vardag.

- Hur ser en entreprenör ut? Det behöver inte vara en man i ett labb. Det kan lika gärna vara din granne. Eller en prins, eller rentav en minister, konstaterade Maud Olofsson.

- Sverige är ett litet land, och vi har insett att innovation är nyckeln till framtida välstånd och tillväxt. All kreativitet utgår från individen, och de behov som han eller hon identifierar. Ofta pratar vi om att ”tänka utanför boxen”, men i stället borde vi tänka ”det finns ingen box”.

Hon talade om att fler kvinnor, unga och invandrade bör uppmuntras att starta företag och tro på sina idéer. I den nationella innovationsstrategi som är under utarbetande läggs stor vikt vid den nya generationens entreprenörskap, vilket bland annat diskuteras i det råd som vi skrivit om tidigare.

- Det är viktigt att plocka upp idéer från unga människor. Många jag möter följer inte det traditionella mönstret som går från lokalt företagande till regionalt, nationellt och internationellt. De går från lokalt till globalt över en natt, sa Olofsson.

Sedan var det dags att dela ut årets Global Award for Entrepreneurship Research till professor Steven Klepper. Prisutdelare var prins Daniel, och han och Klepper var snart inbegripna i ett djupt samtal. Tyvärr fick inte publiken ta del av detta, men man får väl anta att det rörde sig om entreprenörskapsfrågor – kanske om gymbranschens explosionsartade utveckling i Sverige?

Steven Klepper fick sedan ett par minuter vid mikrofonen, han verkade mycket glad och stolt och tackade de personer och organisationer som står bakom priset: Entreprenörskapsforum, Tillväxtverket, IFN samt Rune Andersson, Mellby gård.

- När jag var ung forskare under sent 1960-tal och tidigt 1970-tal hörde man aldrig ordet entreprenör nämnas. Det var helt enkelt inget karriäralternativ. Allt handlade om att bli anställd i ett storföretag som GM eller IBM, och jobba sig uppåt. Var de nya företagen skulle komma ifrån var det ingen som diskuterade. De togs för givna, berättade Klepper.

- I dag är situationen den omvända. Studenter drömmer om en entreprenöriell karriär.

Sedan fick han motta publikens hyllningar igen, innan han vandrade av scenen till tonerna av Tina Turners ”Simply the best”. På lördag ger Steven Klepper sitt keynote speech här i Stockholm, i nästa vecka åker han vidare till Linköping och Göteborg.

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar