fredag, oktober 05, 2012

Alla pengar är inte gröna

I dag har vi arrangerat Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum i Göteborg. Det var sista stoppet på årets turné, i princip fullpackat i lokalen och mycket bra stämning – jättekul!

Först på programmet stod Anders Flodström. Han är en man med många hattar, eller ”många före detta jobb”, som han säger själv. Just nu är han i alla fall bland annat ordförande för ESBRI och professor på KTH.

Han menade att om vi vill skapa fler jobb i samhället krävs också stora förändringar i utbildningssystemet. För tillfället förändras arbetsmarknaden snabbare än vi människor. Den viktigaste åtgärden för att möta den utmaningen är att involvera och integrera fler aktörer i utbildningssystemet – alltså exempelvis ett närmare samarbete mellan akademi och näringsliv.

Lite senare under förmiddagen deltog alla våra amerikanska gäster i en panel öppen för frågor från publiken. En fråga handlade om vilka misstag en riskkapitalist riskerar att göra. Clare Fairfield:

- Två huvudsakliga: Att man investerar i företag som man inte borde ha investerat i, och att man missar att investera i företag som man borde ha investerat i. Sedan kan man också ligga fel i tiden, till exempel vara för tidigt ute med en produkt eller tjänst. Jag har också lagt märke till att nyblivna riskkapitalister ibland missar vikten av att ha ett bra team kring ett projekt. I stället fokuserar de för mycket på huvudgrundaren av företaget.

Andrew Farquharson fyllde i:

- Det finns så många misstag en riskkapitalist kan göra, så många misstag jag har gjort – och kommer att göra. Det handlar mycket om relationer, jag skulle aldrig investera i ett företag eller en entreprenör jag inte har förtroende för. Sedan måste de som söker finansiering också fundera över om de verkligen vill ha mina pengar. Alla företag behöver inte, och bör inte ha, riskkapital.

Peter Cohn utvecklade ytterligare:

- Det är jätteviktigt att man som entreprenör gör sin hemläxa och tar reda på hur olika riskkapitalister arbetar. Ett bra sätt är att prata med entreprenörer som har haft att göra med just den riskkapitalisten tidigare.


- I USA finns ett ordspråk som säger att alla pengar är gröna. Men det stämmer inte, det finns olika färger. Var noga med att utreda din och din finansiärs relation till pengarna.


- Att bygga förtroende mellan entreprenör och finansiär handlar för mig om att varje dag använda begränsade resurser på bästa möjliga sätt. Det gäller att ha fokus, och vara snabb. En idé kan behöva förändras många gånger innan den lyckas.

Stort tack till alla som deltog med stort intresse och bra frågor till panelen. Stort tack också till våra medarrangörer i Göteborg: Chalmers, Connect Väst och Göteborgs universitet.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar