tisdag, oktober 23, 2012

TEDxStockholm: Släpp informationen fri!


I går kväll var jag på TEDxStockholm i Kulturhusets lokal Studion. Där talade inbjudna gäster på temat "Redefining innovation". Det vill säga; hur ska vi definiera, dela och använda nya idéer i framtiden. Ett spännande ämne tycker jag.

Den första delen (av tre) handlade främst om öppen innovation i olika former. Öppen innovation kan i viss mån ses som motsatsen till företagshemligheter, intellektuella rättigheter och patent, och handlar förenklat om att skapa tillsammans. Det ger oss möjlighet att bygga vidare på varandras idéer, så att vi alla ska få det bättre.

Bland annat pratade Alicia Gibbs om vad "open source hardware" är och hur det fungerar. Öppen hårdvara kan till exempel vara en beskrivning av hur du bygger en maskin med detaljerade ritningar samt listor över vilka delar som behövs. I stället för att låsa in ritningarna delar uppfinnaren med sig av dem via nätet så att alla kan ta del av dem och vidareutveckla dem.

Med en bakgrund inom biblioteksverksamhet med förskolebarn presenterade Gibbs några enkla regler som vi alla borde följa. Till och med småbarn på förskolan förstår dem ju tidigt och tar dem till sig.

- Let's out innnovate the patent system with what we learned in kindergarten! var hennes paroll.

Gibbs demonstrerade hur de här moraliska reglerna skulle kunna appliceras på avancerad teknologisk kunskap. Barn får till exempel lära sig att "dela på allt", "vara rättvisa", "lämna tillbaka det de lånar" och "inte ta det som inte tillhör dem". Gibbs tror att när vi delar med oss av kunskap vinner alla på det. Det finns så många idéer att vi inte behöver låsa in dem i patentsystem. Vad man än tycker om det så ökar antalet öppna innovationer hela tiden.

Alicia Gibbs håller just nu på att grunda Open Source Hardware Association, en organisation som kommer att verka för att sprida kunskap i ämnet. Något att hålla ögonen på i framtiden helt klart.

Något annat att se fram emot är nästa TEDx i Stockholm som blir TEDxStockholmWomen med tema "Creative Empowerment" den 1 december. Vi kanske ses där?

/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar