måndag, oktober 01, 2012

Sätt skinnet på spel

I dag har vi arrangerat forumdagen på det nionde Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum i Stockholm. Huvudtemat i år var ”Från idé till marknad – kommersialiseringsprocessen”.

De inbjudna talarna från USA och Sverige är involverade i kommersialiseringsprocessen på olika sätt. Exempelvis de återkommande och populära parhästarna Clare Fairfield, som är riskkapitalist, och Kimberlie Cerrone, före detta affärsängel som numera driver startup i egen regi. De poängterade vikten av att kunna ge och ta ÄRLIG kritik. Att som entreprenör ibland få en hink iskallt vatten över huvudet är bara bra, menade Clare. Det kan rädda dig från att hamna med fingrarna i kläm längre fram, och riskera att förlora en massa pengar.

Den här gången hade Kimberlie tagit med sig några vänner från Silicon Valley. Till exempel riskkapitalisten och före detta entreprenören Andrew Farquharson. Han menade att vi ofta har lite för stort fokus på just riskkapital. De allra flesta företag som börsintroduceras i USA har inte fått riskkapital. En sak som avgör om han väljer att investera i en startup eller inte är om entreprenörerna är villiga att ”sätta sitt eget skinn på spel”, alltså gå in med egna pengar i projektet. En annan är kemin med grundarteamet.

”Att få känslan av att grundarna är öppna, att de lyssnar och kan ta råd, är jätteviktigt för mig. Om de går in i försvarsläge blir det sällan ett andra möte. Man måste vara villig att dela med sig av sin idé, annars är troligen inte riskkapital den bästa vägen för just den idén.”

Daniel Daboczy, medgrundare och vd för den svenska crowdfundingplattformen Funded By Me var inne på samma spår. ”Om du är rädd för att din idé ska stjälas, om den kanske behöver patenteras, så är nog crowdfunding inget för dig.” I övrigt pratade han sig varm för det här sättet att finansiera sitt projekt. Han menade att vi ser ett paradigmskifte i världen nu. Det har bland annat att göra med framväxten av sociala medier och innebär att vi på ett annat sätt än tidigare har möjligheten att ta del av andras idéer – och satsa pengar i dem om vi vill.

I morgon kör vi igen, då med lite mer djuplodande seminarier inom ungefär samma ämnen som avhandlades i dag, det vill säga affärsmodeller, crowdfunding, policyfrågor och Silicon Valley.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar