tisdag, oktober 16, 2012

Heja Ada Lovelace!


Vet du vad det är för dag i dag? Tisdag, javisst. Att det är 16 oktober 2012 har nog de flesta koll på också. Men visste du att det i dag också är Ada Lovelace-dagen? Kanske inte.

Ada Lovelace föddes för snart 100 år sedan och blev bara 36 år gammal. Hon var dotter till poeten Lord Byron, men hennes mor såg till att hon fick en gedigen utbildning i matematik. Lovelaces stora matteintresse och -begåvning satte henne i kontakt med Charles Babbage, även han matematiker. Babbage är upphovsman till differensmaskinen och analysmaskinen – föregångare till dagens datorer. Lovelace såg nya användningar för differensmaskinen, bland annat att skapa grafik och musik. Hon utvecklade en avancerad algoritm som kommit att ses som världens första datorprogram.

När jag läste boken Fri Zon, som handlar om att skapa innovationszoner där nytänkare trivs, hittade jag bara en enda kvinna bland exemplen: Ada Lovelace.

Ada Lovelace-dagen handlar om att uppmärksamma kvinnor verksamma inom matematik, teknologi, ingenjörskonst och vetenskap. På sajten Finding Ada kan du gå in och dela med dig av goda exempel. Och svenska nätverket Geek Girl Meetup arrangerar en skrivstuga för att förbättra och utöka Wikipedias texter om kvinnor som verkar i Lovelaces anda.

Är du kvinna och grundare av ett teknikbaserat företag? Är din mormor superinnovatör? Har du stött på världens smartaste forskare som fler borde känna till? Berätta om henne!

/Åse

1 kommentar: