Kunskapsspridning står högst på agendan för mig och ESBRI. Orsaken är att vi behöver ett bättre entreprenörsklimat i Sverige. I ett tidigare nummer av vår tidning Entré (nr 1-2005) argumenterade jag för att det finns en för låg förståelse för betydelsen av entreprenörskap och innovationer. Nedan ett utdrag från den artikeln:
”Som jag ser det utgör de fyra orden förståelse för betydelsen av grunden till ett klimat där individer som startar, driver och bygger upp företag uppskattas. I bästa fall skapar de välstånd på både kort och lång sikt. För att förstå betydelsen av entreprenörskraften gäller det att på olika sätt nå ut med kunskap om vad små, nya och växande företag bidrar till – såväl i ekonomiska som sociala termer. Det är även viktigt att förstå samspelet mellan stora och små företag, mellan olika regioner och mellan människor i olika branscher.
Först när vi lägger den kunskapsgrunden kan de som har drivet att starta företag bemötas med den uppskattning de förtjänar. Vi behöver således ett kunskapslyft: den grundläggande förståelsen för betydelsen av just entreprenörskap och innovationer måste ökas. Utan ett sådant lyft landar nog tyvärr alltför många av de frön som sprids i olika satsningar direkt på hälleberget.”
Därför kan jag rekommendera ett besök på vår hemsida www.esbri.se där du finner massor av intressant forskning om entreprenörskap, innovationer och småföretag.
I skrivandets stund har jag precis återvänt från en tre veckor lång ”turné” i USA. Jag hade förmånen att delta i ett internationellt ledarskapsprogram som arrangeras av U.S. Department of State. Tillsammans med fem andra européer från Bulgarien, Cypern, Danmark, Slovakien och Tyskland har jag fått lära mig mer om hur de arbetar för att främja kvinnors företagande och karriärmöjligheter i USA. Med mer än 30 olika möten med ett 60-tal personer i fyra olika städer (Washington D.C., Cleveland, Seattle och San Diego), är intrycken många och behöver tid för att sorteras upp.
Efter hand kommer jag att lyfta fram olika exempel här på bloggen. En sak står dock klar: Det finns en stark ideell kultur i USA, även när det gäller olika aktiviteter för att främja kvinnors företagande. Bland annat finns det många olika, såväl lokala som nationella, nätverk och en hel del offentliga stöd på federal nivå.
Till sist vill jag slå ett slag för nästa tillfälle i vår öppna föreläsningsserie Estrad, där professor Ivo Zander, Uppsala universitet, kommer att berätta om sin forskning om intraprenörskap och nya satsningar i befintliga företag.
Återigen, varmt välkommen till ESBRI-bloggen!
Magnus Aronsson, vd för ESBRI
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar