torsdag, oktober 31, 2013

Tro på det du gör och behåll fokus!

I går deltog jag i inspirationsevenemanget Starta Eget-dagen som arrangerades av SU Innovation. Eventet riktar sig till alla som antingen befinner sig på idéstadiet, driver ett startup-företag eller ”bara” har ett stort intresse för företagande. 1200 personer hade samlats i Aula Magna och fick under två timmar veta mer om hur SU Innovation arbetar, och även ta del av tre entreprenörers berättelser om hur deras företag växt fram.

Andreas Ehn från Wrapp, Camilla Ljunggren från Pluring och Truls Sjöstedt från Brighter delade med sig av sina erfarenheter och svarade på frågor från publiken.

Vad är då viktigt att tänka på när du planerar att starta företag?
Först och främst: Tro på din idé! Det är det viktigaste av allt oavsett vad du gör. Ge inte upp. Acceptera att saker tar tid. De här råden gav både medarbetarna på SU Innovation och entreprenörerna.

Hur kommer man igång då?
Våga fråga, våga testa. Prata med kompisar, tänkbara kunder och släktingar. Om du inte frågar vet du inte om någon är intresserad av att bli din kund. Börja i liten skala för att få fram en produkt eller tjänst som du kan testa på din närmaste omgivning.

Var inte så hemlig med din idé, det är ovanligt med plagiat och om det skulle hända är din idé ändå bäst eller hur?

Men finansieringen då?
Våga ring någon som kan branschen och be om råd. Har du en tillräckligt bra affärsidé kommer du absolut att hitta sätt att finansiera företaget. Börja i liten skala och läs parallellt en kurs som du kan ha nytta av i ditt företagande. Då kan du leva på studielån den första tuffa tiden.

Behöver du en rådgivare eller ett bollplank i ditt företagande? SU Innovation erbjuder kostnadsfri rådgivning. Ring och boka in ett besök eller passa på när det är öppet hus. Varje onsdag mellan 11-13:00 är det drop in-rådgivning i Villa Bellona här i Stockholm.

Så nu är det bara att köra igång. Do it!

/Helene

måndag, oktober 28, 2013

Bakgrunden kan leda till framgång


Förra veckan lyssnade jag till ett intressant seminarium som hölls på Fores. Forskarna Karl Wennberg och Nedim Efendic presenterade en studie som de nyligen genomfört. Syftet med Karls och Nedims projekt har varit att kartlägga omsättningstillväxt i små- och medelstora aktiebolag ledda av utrikesfödda, barn till utrikesfödda samt personer med svensk bakgrund. Trots att intresset för entreprenörskap bland invandrargrupper har ökat saknas studier på förutsättningarna för tillväxt i invandraledda företag.

Efter presentationen genomfördes en paneldebatt där förutom forskarna även Elisabeth Thand Ringqvist, Martin Ådahl och Saeid Esmaeilzadeh deltog.

Personer med utländsk bakgrund startar företag i större utsträckning än infödda svenskar. En av orsakerna är att de har svårare att få en vanlig anställning. Sverige har den största skillnaden i sysselsättning mellan inrikes- och utrikesfödda av alla länder som ingår i OECD. En tänkbar orsak till detta är att vi har relativt generösa regler för invandring och en stor del av dem som invandrar till Sverige är flyktingar. Det tar därför längre tid för dem att etablera sig på arbetsmarknaden. Andra länder har en betydligt hårdare invandringspolitik och tillåter i princip enbart arbetskraftsinvandring.

Hur går det då för dessa företag?

Den mest uppseendeväckande slutsatsen i rapporten är att företag ledda av barn till utrikesfödda personer, så kallade andra generationens invandrare, växer snabbare än alla andra grupper. De företag som drivs av svenskar är i allmänhet större men tillväxten är starkare bland invandrarföretagen.

Det här kan enligt Saeid Esmaeilzadeh bero på att många nyanlända ofta har svårt att hitta arbete. Saeid menar att det är synd att kompetens kastas bort på det här sättet. Möjligen kan detta bidra till en revanschlystnad som sedan kanaliseras till en positiv drivkraft. Andra generationens invandrare har däremot etablerat sig i samhället och ser företagande som en väg till försörjning.

Martin Ådahl anser att det vore en bra åtgärd att sätta ännu större fokus på företagande vid mottagandet av nyanlända. Det är också viktigt att förenkla processen att starta företag så att det blir möjligt att förstå hur man gör. Skatterna är både höga och krångliga.

Elisabeth Thand Ringqvist menar att det fortfarande är svårt att starta företag i Sverige. Det finns en stark vilja att förändra systemet men det finns fortfarande mycket att göra för att förenkla processen. Jag tyckte att Saeid Esmaeilzadeh sa något mycket tänkvärt. Han anser att det behövs en attitydförändring i Sverige. Här är man första och andra generationens invandrare. I USA däremot är man första och andra generationens amerikan.

Rapporten och andra publikationer om migration finns att ladda ner från Fores hemsida.

Seminariet finns inom kort att se på Fores Youtube-kanal.

Du som är intresserad av ämnet kan även kolla in på vår temasida om Företagare med utländsk bakgrund.

/Helene

torsdag, oktober 24, 2013

En sneakpeek på Entré nr 3

Nu tycker jag att du ska börja hålla utkik efter två glada avatarer i din brevlåda. När du ser dem vet du att helgen är räddad! Då har du nämligen fått det senaste numret av Entré.

Framsidesillustrationen bygger på Oscar Persson Ridells forskning om hur aktiva konsumenter kan bli en värdefull tillgång – för de företag som förstår att ta vara på dem. Han har i sin avhandling undersökt hur ett livsmedelsföretag och ett spelföretag drar nytta av sina kunder. Ridell berättar bland annat om hur spelföretagets mest hängivna kunder hjälper till med programmering och grafik – för att de vill.

- Det finns en helt annan logik i den här industrin, konstaterar Oscar Persson Ridell.

I tidningen kan du också läsa om supergaseller, sociala företag, fysisk interaktion på Cern och mycket mycket mer. Hoppas att du gillar den!

Saknar du en egen Entré? Läs mer och hör av dig, så fixar vi så att du får tidningen framöver! Kostnadsfritt.

/Åse

onsdag, oktober 23, 2013

Business NOT as usual på konferensen InnoTown

Foto: Helena Jönsson

I fyra år har ESBRI tillsammans med VINNOVA arrangerat uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt. Snart inleds den femte omgången, fortfarande med resestipendier till ett värde av 65 000 kronor i potten! Fram till den 27 juni 2014 går det att vara med och tävla. Vinstpengarna kan användas till resor i kompetensutvecklande syfte. En av pristagarna 2010–2011, Emma Lindberg, besökte konferensen InnoTown i Norge. Nedan följer hennes gästblogg om upplevelserna under prisresan. Vill du ansöka eller känner du någon som skriver uppsats om innovation? Mer info finns på www.innovationsuppsats.se /Helene

Jag arbetar i dag som IT-konsult på BearingPoint i Oslo. Jag var på utbildning med jobbet när jag fick beskedet att vi hade vunnit första pris i uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt – och blev så otroligt glad och stolt. Jag uppskattade särskilt att höra motiveringen till varför vi vann. För mig var det ett fantastiskt sätt att avsluta mina universitetsstudier på, samtidigt som resestipendiet gav mig nya möjligheter att vidga mina vyer inom innovation.

Konferensen InnoTown blev ett ganska självklart val för mig. Mitt mål med stipendiet var att åka på en innovationskonferens i Norge (där jag numera bor!) och att inspireras. Det som gjorde att jag beslutade mig för att åka på just InnoTown var möjligheten att utbyta idéer och tankar med såväl kända talare som intressanta deltagare från hela världen. Konferensen uppfyllde verkligen mina förväntningar! Den gav mig nya perspektiv på innovation, perspektiv som jag definitivt har haft nytta av i mitt nuvarande jobb.

Innovationskonferensen InnoTown genomfördes i våras i Ålesund, Norge, med mottot ”business NOT as usual”. Med varierande och inspirerande ämnen, talare i världsklass, mingel, många tänkvärda diskussioner med andra deltagare och möjlighet för personliga samtal med talarna, var det definitivt inte ”business as usual” för min del. Konferensen inspirerade mig att tänka större och att våga tro på mina idéer. Innovation är mer än att bara skapa nya produkter, det handlar om att se saker ur andra synvinklar och våga tänka nytt.

InnoTown bjöd på ett brett urval av talare, som alla hade olika bakgrund och berättelser. Något som alla hade gemensamt var förmågan att inspirera. Några av talarna var:

Freek Vermeulen som berättade om olika managementmyter. Myterna handlade bland annat om (1) att vi gör det vi alltid gjort trots att vi kanske inte vet varför, (2) att vi ser konsekvenserna, men kanske inte förstår orsakerna och (3) att vi undviker att se de långsiktiga konsekvenserna av vårt handlande. Det jag tar med mig från detta är vikten av att våga ifrågasätta ens verklighet.

Jay Shuster gav oss en inblick i Pixars framgångssaga. Han berättade om hur det är att jobba i en kreativ miljö och om hur kreativa personer, som han själv, arbetar. Jay sa några tankvärda saker, bland annat: ”Fail early, fail often” och ”A bad idea is fuel to a good idea”. Att vara rädd för att misslyckas kan innebära att man aldrig tar steget. Även om det inte är kul att misslyckas, så kan det som sagt ge upphov till nya idéer.

Stéphane Garelli berättade om utsikterna för och konkurrenssituationen år 2013 ur fyra perspektiv: ekonomiskt, socialt, finansiellt och politiskt. Det handlade om utsikterna både globalt och lokalt (USA, EU, Kina etc.). Stéphane avslutade med ett tänkvärt afrikanskt ordspråk: ”If you think that you are too small to make a difference, then you have not spent a night with a mosquito”.

Jeffrey Hayzlett delade med sig av sina tuffa lärdomar från Kodak och betonade vikten av att anpassa sig till sin omvärld och våga förändra sig.

InnoTown är en unik konferens på många sätt, som motiverar och ger mycket positiv energi. Konferensen arrangeras årligen och många presentationer finns också att se på webbplatsen.

/Emma Lindberg

måndag, oktober 21, 2013

Gratis podcast om entreprenörskap

Dagens tips handlar om podcasten Estrad! Estrad är ESBRIs föreläsningsserie om entreprenörskap, småföretagande och innovation ur ett forskarperspektiv. Du som inte kan komma IRL, eller inte bor i Stockholm, har länge haft möjlighet att se föreläsningarna live på webben, och senare i riktigt bra kvalitet via webb-tv på ESBRIs hemsida. Men nu finns ännu ett sätt att ta del av dem, nämligen som podcast.

En podcast är som ett digitalt radioprogram som du kan prenumerera på via itunes i din dator, på din läsplatta eller i din mobil. Programmet laddar helt enkelt ner föreläsningen som en mp3-fil som du kan lyssna till när det passar dig.

Gillar du inte Itunes, där du prenumererar på vår gratis podcast Estrad via Itunes Store, kan du använda ett annat podcastprogram som till exempel Podcaster för Iphone eller Podcast Addict till androidtelefoner.

Sök på ”Estrad” så kommer prenumerationen upp (eller klicka här), och du kan välja vilka av de tillgängliga avsnitten du vill ladda hem och lyssna på när du lagar mat, åker tåg, hänger tvätt, promenerar eller motionerar!

En annan svensk podcast som kanske kan vara av intresse är Venture Cups podcast om affärsutveckling och entreprenörskap.

Vad lyssnar du på? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet nedan.

/Hanna

torsdag, oktober 17, 2013

Tre finalister i Nytt&Nyttigt

Nu börjar det närma sig slutspurten i årets upplaga av uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt. Totalt inkom 76 intressanta och välskrivna bidrag i denna tävlingsomgång.

Efter en första screening har fem olika jurygrupper bedömt de uppsatser som var relevanta och uppfyllde kriterierna för att delta. Detta resulterade i att grupperna nominerade nio uppsatser som sedan gick vidare till slutbedömning vid dagens jurymöte.

Det var mycket svårt att utse vinnarna men efter ivrigt diskuterande enades till sist juryn om tre finalister, som kan se fram emot resestipendier på sammanlagt 65 000 kronor.

Vilka som vinner första, andra och tredje pris förblir en hemlis fram till prisutdelningen på VINNOVAs årskonferens 27 november.

Nu ska jag ordna med allt praktiskt inför prisutdelningen. Ser extra mycket fram emot att kontakta finalisterna!

/Helene

måndag, oktober 14, 2013

Folkligt finansierat företagande

Robin Teigland forskar om crowdfunding i Sverige. Foto: Johanna Hanno.
Crowdfunding är ett hett ämne som det pratas om lite här och var nuförtiden. Det var också ett av spåren under årets Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum. Forskaren Robin Teigland, Handelshögskolan i Stockholm var en av talarna. Hon har genomfört studien ”Crowdfunding among IT Entrepreneurs in Sweden” tillsammans med sin doktorand Claire Ingram.

De rapporterar bland annat att det finns runt 800 crowdfundingplattformar i världen, varav sex i Sverige. 2012 samlades totalt 17 miljarder kronor in via crowdfunding. Samma siffra i år väntas bli 34 miljarder. I Sverige är crowdfunding fortfarande en ganska blygsam företeelse – sedan mars 2011 har 26 miljoner samlats in – men helt klart på framfart.

Allt fler, inte minst från policyhåll, lyfter fram fenomenet som en möjlig lösning när banker och andra finansieringskällor inte ställer upp. Teigland menade att en lyckad crowdfundingkampanj kan fungera som ett bevis på att man har en bra idé. I förlängningen kan det leda till mer finansiering, och inte minst till värdefull uppmärksamhet.

Den form av crowdfunding som hittills varit vanligast är den så kallade belöningsbaserade, där investeraren får exempelvis en t-shirt eller en produkt för sina satsade slantar. En variant som nu blir allt vanligare är att investeraren i stället får en ägarandel i företaget, så kallad equity crowdfunding. Enligt Robin Teigland kommer crowdfunding att växa mycket de kommande åren, inte minst equity-varianten.

Hon påpekade dock att det finns en del frågor som fortfarande måste lösas om crowdfunding ska bli den framgångssaga många hoppas på: Hur gör man med skatt och annat vid investeringar över landsgränser? Hur ser riskkapitalister på att investera i ett företag som har flera hundra ägare genom equity crowdfunding? Teigland pekade även på flera intressanta implikationer som crowdfunding för med sig: Ökad lokal och global konkurrens, lättare för företag att ta sig in på nya marknader och färre problem med nya produkter och tjänster.

Efter lunch hölls en paneldiskussion om crowdfunding. Deltagare var Claire Ingram, doktorand på Handelshögskolan i Stockholm som alltså forskar om ämnet tillsammans med Robin Teigland, Johan Jörgensen, styrelseordförande för svenskgrundade crowdfundingplattformen Funded by Me, Oskar Kalmaru, marknadschef och grundare för Narrative, som genomfört en framgångsrik crowdfundingkampanj på Kickstarter, och Johan Tysklind, medgrundare av crowdfundingplattformen Crowdcube i Norden.

Det blev en intressant och bra diskussion med mycket publikdeltagande. Hela panelen finns inom kort att se på ESBRIs webb-tv.

/Jonas

fredag, oktober 11, 2013

Entreprenöriellt forumtrixande

I onsdags arrangerade vi Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum i Göteborg. Det här kan ge er en glimt av hur entreprenöriell man ibland måste vara när man jobbar med entreprenörskap.

ESBRI består av ett väl sammansvetsat gäng om sex personer. Nu är dock en kollega pappaledig och hans vikarie arbetar deltid. Det märks främst att vi är få medarbetare när vi arrangerar stora evenemang. Ännu mer märks det när vi ordnar event på en annan ort, som nu i Göteborg. Det är jätteroligt men kan också vara lite extra spännande.

Jag och två av mina kollegor skulle åka ner till Götet tillsammans med talarna. Nu blev en kollega sjuk så det blev bara Magnus Aronsson och jag, vilket stökade till det hela lite. Ny lokal, många deltagare, och en hel del multitasking. Tack och lov hade vi hjälp av Anna Tullsten från Chalmers, men det blev ändå en ganska spännande morgon innan allt var på plats…

Men vad gjorde väl det när programmet var späckat och intressant, talarna spännande och deltagarna positiva och trevliga. Allt detta bidrog också till att mingelpauserna blev mycket givande.

Först gav Johan Brink, Tomas Faxheden och Karl Malmström en kort presentation av hur de kan främja entreprenöriella idéer.

Därefter presenterade Faz Bashi de senaste trenderna inom finansiering av lifescience i USA.  Han är involverad i flera olika nätverk av affärsänglar och han framhöll vikten av att lära känna sin affärspartner. Tanken är ju att man ska arbeta tillsammans i flera år.

Clare Fairfield pratade om att utbilda i och om entreprenörskap. Han menar att man absolut kan utbilda entreprenörer men att det ändå behövs några grundläggande egenskaper för att lyckas. Det är viktigt att vara nyfiken och kunna hantera nya situationer – hela tiden.

Johan Tysklinds presentation handlade om equity crowdfunding, vilket innebär att många tillsammans kan finansiera affärsidéer mot en andel av bolaget. På frågan om det inte finns något negativt med den här typen av finansiering svarade han att det är girighet, både från företagens och investerarnas sida. De försöker dock hitta sätt att hantera detta.

Vivianne Gillman från Business Sweden berättade om hur organisationen hjälper ett hundratal svenska företag per år att etablera sig i USA. Företagen får hjälp med både marknadsstrategier, affärsplaner, riskkapital och att hitta rätt affärspartner. Har du planer på att etablera dig i USA är Vivianne rätt person att kontakta.

Kimberlie Cerrone gav publiken insidertips om hur man genomför en lyckad pitch för en affärsängel i USA. Hon är serieentreprenör och har också varit med och investerat i mer än 80 bolag, så jag lovar att hon har en massa erfarenheter att dela med sig av.

Presentationerna från forumet kommer inom kort att finnas på ESBRIs webbplats. Det mesta av forumet som genomfördes i Stockholm tidigare i veckan finns nu att se som webb-tv.

Missa för allt i världen inte att ta del av de här spännande talarnas kunskap!

/Helene

onsdag, oktober 09, 2013

”Skippa spökskrivaren”

Wilhelm von Seth och Charlotte Brogren frågades ut av moderatorn Nicklas Mattsson.

Åse inledde i går vår serie blogginlägg om konferensen Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum med lite visdomsord hon snappat upp från talare under måndagen. Här i Stockholm hörde vi även från Sveriges två tyngsta myndigheter med koppling till entreprenörskap, Tillväxtverket och Vinnova.

Wilhelm von Seth från Tillväxtverket och Charlotte Brogren från Vinnova klargjorde bland annat skillnaden mellan deras respektive organisationer. Där Vinnova i stort riktar in sig på kommersialisering av forskning hamnar ”det mesta andra” när det gäller företagande hos Tillväxtverket. Tillsammans med Bolagsverket och Skatteverket driver Tillväxtverket den väldigt användbara sajten verksamt.se – en informationsplats för entreprenörer och blivande företagare. Där kan man till exempel registrera ett nytt företag och läsa om hur ekonomin ska redovisas i olika bolagsformer.

- Vi är även nationell koordinator för det framgångsrika programmet ”Promoting Women’s entrepreneurship”, sa von Seth.

Någon i publiken påpekade att det ibland kan kännas både svårt och snårigt att som ensam entreprenör söka pengar från statliga myndigheter. Charlotte Brogren sa att de kände till problemet.

- För entreprenörer är det svårt att navigera i systemet. De har själva en klar bild av vad de vill, men ibland kan det vara svårt att förmedla den till oss. Vi arbetar för att lösa det här och underlätta i processen.

Von Seth tipsade om att det ändå alltid är bäst att skriva sin ansökan själv, och inte anlita en spökskrivare eller konsult.

- I en perfekt värld, där entreprenörer och forskare träffas och startar företag tillsammans, skulle vi inte behövas alls, menade Brogren.

Vi på ESBRI är väldigt tacksamma över att Tillväxtverket och Vinnova valt att gå in som huvudpartners till Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum. Utan deras stöd skulle den kunskapsdelning och det nätverkande som konferensen innebär aldrig ha kommit till stånd.

/Hanna

tisdag, oktober 08, 2013

1+1=6 på Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum

Nicklas Mattsson, Jane Walerud och Clare Fairfield.
I går genomförde ESBRI och Näringsdepartementet Stockholmsversionen av det tionde årliga Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum. Vi hade ungefär 300 anmälda, ett gäng utställande partners, en peppad talarskara och en hel del aktiva på Twitter under hashtaggen #sweus. Nicklas Mattsson, chefredaktör för tidningen Entreprenör, var moderator och gjorde ett strålande jobb med att guida oss under dagen. Men, som han framhöll själv, med sju barn därhemma är ett sådant här gig förstås en baggis.

Forumet syftar till att svenska och amerikanska företagare, finansiärer, beslutsfattare och andra ska utbyta kunskaper med varandra – till gagn för det entreprenöriella ekosystemet i respektive land. Hur tänker riskkapitalister? Vilken potential finns i crowdfunding? Och vilka statliga program lyckas faktiskt stötta entreprenörer? Det var bara några av de frågor som avhandlades under dagen.

Det mesta livesändes via Bambuser och filmer från hela dagen kommer också finnas tillgängliga som webb-tv inom kort. Därför tänker jag inte ge mig på att återge vad alla sa, men några lärdomar kommer här:

- Flera av talarna återkom till betydelsen av mixade team: ung energi och äldre erfarenhet, män och kvinnor, från olika kulturer, med kompetenser inom sälj, teknik, marknadsföring. Tillsammans kan de bygga starka företag.

- Något som däremot inte är så bra att mixa är politik och policybeslut, enligt Clare Fairfield: ”I USA handlar det tyvärr bara om politik, politik, politik. I Sverige gör ni ett bättre jobb, ni tänker på samhället först”.

- Jane Walerud konstaterade att man bör vara lika noggrann och uthållig när man letar efter ”den rätta” finansiären, som när man letar efter en livspartner. ”Och uppvakta inte riskkapitalister som är specialiserade inom cleantech, om du inte själv råkar jobba med det. Det är som att gå till en gaybar om du är av fel kön. Visst, du kan få vänner men du hittar ingen partner.”

- Walerud sa också att ett av de största problemen i Sverige är att folk inte har några besparingar. Det gör att de måste söka externt kapital direkt. Staffan Helgesson höll med om problemet: ”Människor kan inte såddfinansiera sig själva här.”

- Faz Bashi tyckte sig se en ny typ av riskkapitalister växa fram: ”De är mer änglalika, villiga att vara mentorer och ta på sig risk tidigt.” Själv kallar han sig ”possibilitarian” och menar att det är något annat än att bara vilja fylla sina fickor med pengar. ”Det är bättre att drivas av passion, vision, energi och problemlösning.” Som entreprenör bör man vara något av ett socialt snille, enligt Bashi: ”Det här är ett socialt spel, en kontaktsport. Du måste gilla att vara ute och skaka hand, och att sälja.” Han konstaterade också att 1+1=6 när det handlar om entreprenörskap. ”Det här sa en av mina mentorer till mig för länge sedan, men jag förstod det inte då. Nu gör jag det.”

- Kimberlie Cerrones spaning handlade om att det är rekordbilligt att starta företag i dag, samtidigt som de tillgängliga resurserna är rekordstora. ”Många venture capital-fonder går in tidigare än vad de gjorde förut. Nu är problemet att det blir ett finansiellt gap senare.”

- Katarina Bonde konstaterade att Silicon Valley/Kalifornien och Boston/Massachusetts drar till sig två tredjedelar av alla investeringar i USA. ”I Sverige försöker vi sprida ut oss när vi i stället borde koncentrera oss. Stockholm är en liten stad. Vi behöver gå på kafé, möta andra med bra idéer, samarbeta.”

- Aage Reerslev bidrog med erfarenheter från att ha lanserat sitt företag Wrapp i USA: ”Sverige och USA är ganska lika, förutom när det kommer till det juridiska. I USA tar ALLT tre månader. Det är bara att leva med det.”

I morgon (9 oktober) drar ESBRI och den amerikanska delegationen vidare till Göteborg. Missa inte Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum på Chalmers!

/Åse

tisdag, oktober 01, 2013

Howard Aldrich: Small is the new big…

I går var en sådan där dag när skrivaren strulade och allt blev stressigt och det kändes som om vi bara sprang omkring på kontoret. Nåja, vi lyckades till sist med alla förberedelser och genomförde en spännande Estradföreläsning på eftermiddagen.

På Estraden beskrev professor Howard Aldrich en del nya trender som maker movement, hackerspace och crowdfunding. Aldrich menar att de här nya trenderna medför en demokratisering av både entreprenörskap och ägarskap. Fler får möjlighet att både starta och finansiera företag.

Det finns plattformar via nätet där man kan registrera sig och snabbt komma igång med att sälja sina produkter eller tjänster. Etsy är en sådan tjänst där människor från hela världen saluför sina, ofta handgjorda, produkter. I dag är det också enklare och snabbare att distribuera varor globalt via exempelvis UPS och FedEx.

Har du en idé men inte kunskapen eller möjligheten att tillverka produkten? Låt någon annan göra det åt dig! Det är affärsidén bakom Fab Labs, ett exempel är 100K Garages. Via plattformen kan du få kontakt med någon som kan förvandla dina tankar och idéer till saker.

Via Equity crowdfunding kan egentligen vem som helst investera i en affärsidé som man tror på och få en viss ägarandel i bolaget. Seedr är en sådan plattform där man både kan söka finansiering och gå in med kapital.

Dessa och andra tjänster förenklar företagandet och gör det möjligt för fler små aktörer att etablera sig snabbt.  Tillsammans blir de en betydande marknadskraft. Eller som Aldrich uttryckte det: ”small is the new big”.  Spännande!

Tyvärr är överlevnadskurvan beträffande företag rätt dyster. Aldrich visade statistik över företag med anställda som startats mellan 1994 och 2010. Hälften av dem hade gått i graven efter fem år, och 60 procent efter tio år. Men eftersom tjänsterna som Aldrich beskrev gör det lättare att starta företag är det troligt att många av de som misslyckats försöker igen på något annat sätt.

Eftermiddagen avslutades med prisutdelning av Årets Mentor 2013 för befintliga företag. Mentor – utveckla företag - drivs av ALMI och är en tjänst där företag kan få hjälp att växa och utvecklas med hjälp av en mentor.

Hela föreläsningen och prisutdelningen finns att se i ESBRIs arkiv av webb-tv.

/Helene